MAEIE: R. Moldova, Georgia și Ucraina își doresc o aprofundare a asocierii politice cu UE

  • 24 Iunie 2021 18:17
MAEIE: R. Moldova, Georgia și Ucraina își doresc o aprofundare a asocierii politice cu UE

Republica Moldova, Georgia și Ucraina își doresc o aprofundare a asocierii politice, integrării economice și sectoriale cu Uniunea Europeană în contextul implementării Acordurilor de Asociere. Poziția a fost exprimată de ministrul interimar al afacerilor externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi, împreună cu omologii săi David Zalkaliani și Dmytro Kuleba, care au avut o întrevedere cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), cele trei țări asociate urmăresc stabilirea unor obiective ambițioase în cadrul Parteneriatului Estic, care vor încuraja intensificarea cooperării și apropierea continuă a partenerilor estici de UE. În acest sens, Summitul Parteneriatului Estic preconizat să aibă loc la finele acestui an, va constitui o oportunitate majoră ce trebuie valorificată.

Aureliu Ciocoi a subliniat că Uniunea Europeană este partenerul politic și comercial strategic pentru cele trei țări asociate care și-au unit eforturile pentru a promova mai eficient agenda de integrare europeană, fiind ghidate de aspirațiile lor europene. Oficialul moldovean a opinat că, în continuare sunt necesare eforturi susținute pentru consolidarea democrației și statului de drept, țările asociate asumându-și angajamente ferme în acest sens, inclusiv prin Acordurile de Asociere cu UE.

Miniștrii de externe au punctat că integrarea europeană și ridicarea standardelor de viață este obiectivul prioritar pentru cele trei țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău