MAEIE nu știe, deocamdată, câte secții de votare vor fi deschise în străinătate la prezidențiale. Oleg Țulea: Contăm foarte mult pe buna cooperare a diasporei cu ambasadele

  • 22 August 2020 14:28
MAEIE nu știe, deocamdată, câte secții de votare vor fi deschise în străinătate la prezidențiale. Oleg Țulea: Contăm foarte mult pe buna cooperare a diasporei cu ambasadele

În cadrul discuțiilor cu cetățenii moldoveni stabiliți peste hotare, organizate în cadrul Zilei Diasporei 2020, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au declarat că, deocamdată, nu se cunoaște câte secții de votare vor fi deschise în afara țării la alegerile prezidențiale din această toamnă.

Secretarul de Stat, Eugeniu Revenco, a menționat că, în prezent, se poartă discuții la acest subiect atât cu reprezentanții ambasadelor Republicii Moldova în țările gazdă, cât și cu reprezentanții ambasadelor care sunt reprezentate în Republica Moldova pentru a vedea din timp care sunt condițiile și cum putem deschide secții de votare atât în incinta misiunilor diplomatice, cât și înafara acestora. 

„În conformitate cu regulile existente în Republica Moldova, secția de votare trebuie să fie stabilite, deja, la 25 septembrie. Însă, există un număr de state care ne roagă să revenim pentru confirmare cu cel mult 30 de zile înaintea alegerilor, ceea ce înseamnă că avem o dificultate în a stabili lista exactă, a menționat secretarul de stat al MAEIE, Eugeniu Revencu.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, a declarat că autoritățile statului vor depune efort pentru a organiza alegeri libere, corecte și cu participarea unui număr cât mai mare de cetățeni.

„Suntem foarte interesați ca, în pofida constrângerilor obiective legate de pandemia de COVID-19, să facem totul ca să creăm condițiile necesare ca un număr cât mai mare de cetățeni din diasporă să-și poată exercita dreptul la vot. Contăm foarte mult pe buna cooperare a diasporei cu ambasadele, inclusiv, în a informa cetățenii, de a transmite îndemnul să se înregistreze, să delege reprezentanți în comisiile electorale din străinătate, astfel ca împreună să reușim în acest an să organizăm alegeri libere, corecte și cu o participare pe potrivă”, a declarat ministrul. 

Alegerile prezidențiale au fost stabilite pentru 1 noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău