MAEIE: Decizia Moscovei de a interzice intrarea în Rusia a unor oficiali ai R. Moldova este una „regretabilă”

  • 18 August 2023 15:55
MAEIE: Decizia Moscovei de a interzice intrarea în Rusia a unor oficiali ai R. Moldova este una „regretabilă”

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o reacție privind decizia autorităților de la Moscova de a interzice intrarea pe teritoriul Federației Ruse a unor oficiali de la Chișinău. MAEIE a calificat decizia MAE rus drept una „regretabilă”, subliniind că adoptarea de către R. Moldova a parității diplomatice corespunde prevederilor Convenției de Viena privind relațiile diplomatice.

„Decizia de răspuns a părții ruse este una regretabilă, nu este prima oară când autoritățile ruse recurg la astfel de măsuri. Republica Moldova rămâne ferm angajată în contracararea acțiunilor destabilizatoare. 

Este cunoscut faptul că decizia anterioară a autorităților Republicii Moldova de instituire a parității colaboratorilor misiunilor diplomatice ale Federației Ruse la Chișinău și Republicii Moldova la Moscova a fost adoptată urmare a multiplelor acțiuni de implicare în afacerile interne ale țării noastre. Măsura în cauză corespunde prevederilor Convenției de Viena privind relațiile diplomatice.” - a declarat Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al ministrului de externe Nicu Popescu.

Declarația vine după ce Ministerul rus de Externe al Federației Ruse a interzis vineri intrarea pe teritoriul Federației Ruse pentru mai mulți oficiali din Republica Moldova.

Identitatea oficialilor vizați nu a fost dezvăluită. 

De asemenea, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darie, a fost convocat la sediul MAE rus pentru a i se înainta o notă de protest în legătură cu decizia a autorităților Chișinău de a reduce radical numărul de angajați a misiuniii diplomatice ruse din Republica Moldova. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău