MAEIE, consultări la Riga: sprijin leton pentru o decizie favorabilă a Consiliului European pentru începerea negocierilor

  • 10 Noiembrie 2023 19:39
MAEIE, consultări la Riga: sprijin leton pentru o decizie favorabilă a Consiliului European pentru începerea negocierilor

În cadrul vizitei de lucru în Republica Letonia, secretarul de stat Vladimir Cuc a avut consultări politice cu sub-secretarul de stat, directorul politic din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Letonia, Andžejs Viļumsons, relatează serviciul de presă al instituției, citat de Radio Chișinău.

Consultările au vizat relațiile bilaterale moldo-letone, inclusiv cooperarea comercial-economică și sectorială. Părțile au apreciat înalt contactele intense la toate nivelel, inclusiv schimburile de experiență în sfera politicilor publice, fiind evidențiate oportunitățile de cooperare în domenii de interes comun.

Secretarul de stat Vladimir Cuc a mulțumit pentru decizia Guvernului leton de a oferi Republicii Moldova o contribuție pentru reziliență energetică.

Interlocutorii au discutat posibilitatea desfășurării în anul 2024 a următoarei ședințe a Comisiei mixte de cooperare economică. Diplomatul moldovean a accentuat importanța lansării din primăvara anului viitor a rutei directe Riga - Chișinău de către compania letonă AirBaltic.

Cu referire la cadrul juridic bilateral partea moldovenească a reiterat interesul pentru semnarea cât de curând posibil a Acordului între Republica Moldova și Republica Letonia în domeniul securității sociale. Părțile au constatat progres în negocierea acordului cu privire la recunoașterea permiselor de conducere.

La rândul său, sub-secretarul de stat Andžejs Viļumsons a salutat recomandarea Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, fiind apreciate eforturile Chișinăului în implementarea recomandărilor UE. Partea letonă va sprijini aprobarea unei decizii pozitive la nivelul Consiliului European.

Vladimir Cuc a subliniat că autoritățile sunt concentrate pe realizarea acțiunilor rămase și pregătirea pentru lansarea negocierilor de aderare. A fost efectuat un schimb de opinii cu privire la cooperarea Republica Moldova-UE în sfera politicii externe și de securitate.

Discuțiile din cadrul întrevederilor separate cu Juris Pēkalis, consilierul pe politică externă al Speakerului Saeima (Parlamentul leton), precum și cu Ivars Liepnieks și Salvis Draviņš, consilierii pe politică externă și afaceri europene ai Prim-ministrului, s-au axat pe un schimb aprofundat de opinii cu privire la agenda europeană a Republicii Moldova, situația politică și de securitate din țară, contextul geopolitic actual, promovarea cooperării interparlamentare și interguvernamentale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău