MAEIE: Asistența militară oferită de UE Republicii Moldova nu se referă la armament letal

  • 04 Mai 2022 14:48
MAEIE: Asistența militară oferită de UE Republicii Moldova nu se referă la armament letal

„În domeniul apărării, Republica Moldova beneficiază de asistență din partea Uniunii Europene prin intermediul Instrumentului european pentru pace (European Pace Facility). Asistența respectivă nu vizează și nu se referă la armament letal” potrivit precizărilor făcute de MAEIE în contextul anunțului despre sporirea sprijinul militar pentru R.Moldova, făcut de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Potrivit autorităților de la Chișinău, activitățile pentru anul 2021 au inclus consolidarea capacităților medicale ale Armatei Naționale și sporirea capacităților geniștilor moldoveni cu un suport în valoare de 7 milioane euro. În continuare, pentru anul 2022 au fost identificate șase domenii de interes: logistică militară, mobilitate, comandă și control, apărarea cibernetică, capacități de monitorizare a situației și comunicații tactice.

„Republica Moldova și Uniunea Europeană continuă cooperarea în vederea sporirii rezilienței și modernizării sectorului de apărare”, se mai arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Amintim că Uniunea Europeană intenționează să ofere Republicii Moldova mai mult sprijin militar și ajutor pentru combaterea atacurilor cibernetice. Despre aceasta a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat într-o vizită oficială la Chișinău. În discuțiile cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, oficialul european a declarat că Uniunea Europeană va susține în continuare Republica Moldova din punct de vedere politic și economic. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că cei doi oficiali au discutat despre cum Bruxellesul ar putea oferi Chișinăului mai mult sprijin militar pentru consolidarea capacităților militare ale Republicii Moldova, fără a oferi însă detalii la acest subiect.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău