MAEIE anunță cât la sută din acțiunile privind implementarea Acordului de Asociere cu UE au fost realizate de R.Moldova

  • 08 Februarie 2019 13:29
MAEIE anunță cât la sută din acțiunile privind implementarea Acordului de Asociere cu UE au fost realizate de R.Moldova

Planul Național de Acțiuni pentru Implementarea Acordului de Asociere RM-UE pentru anii 2017-2019 a fost realizat în proporție de 64,68%.

Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta se menționează în raportul anual, publicat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Potrivit datelor sale, din 691 de măsuri au fost realizate 447, însă dacă se iau în calcul și hotărârile de guvern sau legile adoptate dar neintrate încă în vigoare, rata de implementare atinge 66,28%. De asemenea, a fost actualizată și rata armonizării legislației naționale în conformitate cu angajamentele asumate prin Acordul de Asociere, fiind constatat că din numărul total de 698 de acte UE au fost transpuse integral 285 de acte (40,83%), parțial - 83 de acte (11,89%) și rămân a fi transpuse 333 de acte (47,28%).

În ceea ce privește "dialogul politic și reformele, precum și cooperarea în domeniul politicii externe și de securitate", nivelul de realizare a acțiunilor planificate pentru 2018 este de 77,89%. Eforturile au fost concentrate pe avansarea reformelor prioritare, implementarea acțiunilor prevăzute de memorandumul privind Asistența macrofinanciară a UE și subiecte de rezonanță precum frauda bancară, reforma justiției, combaterea corupției.

Autorii menționează că în domeniul justiției, libertății și securității au fost realizate 74,5% din acțiunile planificate pentru 2018. Pentru consolidarea supremației legii în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, au fost adoptate amendamente la Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor, concepute pentru consolidarea capacităților funcționale ale Consiliului Superior al Magistraturii și Inspecției Judiciare. A fost îmbunătățită și legislația în domeniul protecției datelor cu caracter personal.

În domeniul economiei, rata de implementare a acțiunilor în anul trecut a fost de 63,17%. În perioada de referință au continuat acțiunile aferente procesului de reformare a administrației publice la nivel central, au fost adoptate modificări la Legea contabilității și raportării financiare și la Legea privind auditul situațiilor financiare, precum și alte acte legislative și normative.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău