MAE rus: Problema Tezaurului României din Rusia nu este în Tratatul de bază

  • 17 Decembrie 2016 14:57
MAE rus: Problema Tezaurului României din Rusia nu este în Tratatul de bază TVR

Ministerul rus de Externe a apreciat, vineri, 16 decembrie a.c., că problema rezervei de aur a României are o latură istorică importantă și că îi revine în primul rând unei echipe bilaterale de istorici să se ocupe de această chestiune.

Diplomația rusă susțiune că problemele istorice, inclusiv cea a tezaurului, au fost scoase în afara Tratatului de bază ruso-român, o comisie comună de istorici fiind formată pentru a desfășura activități de cercetare.

Potrivit părții ruse, rezultatele intermediare ale comisiei urmează să fie prezentate la o reuniune care va avea loc anul viitor la Moscova.

Ministerul rus de externe a făcut aceste declarații după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că Rusia nu a înapoiat încă țării noastre rezerva de aur trimisă pentru a fi păstrată în siguranță în Imperiul rus în urmă cu 100 de ani.

Potrvit arhivei BNR, România a trimis la Moscova, în anii 1916 și 1917, 1.926 de lăzi conținând monede de aur și lingouri, precum și lădițe cu bijuterii ale Reginei Maria, notează Radio România Actualități.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
22,18
Câțiva nori
Umiditate:35 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău