MAE rus consideră că este iresponsabil să se ceară retragerea militarilor ruși din Transnistria

  • 28 Iunie 2018 20:34
MAE rus consideră că este iresponsabil să se ceară retragerea militarilor ruși din Transnistria

Retragerea contingentului trupelor ruse din Transnistria va complica semnificativ situația din regiune și va avea o influență negativă asupra evoluției negocierilor viitoare privind soluționarea conflictului transnistrean, a declarat, joi, ambasadorul pentru misiuni speciale al MAE rus, reprezentantul Rusiei în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Serghei Gubarev, în marginea Conferinței anuale a OSCE pe probleme de securitate, care se desfășoară la Viena.

"Încheierea în ultimele șase luni a unor acorduri între Republica Moldova și Transnistria a deschis o nouă pagină în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol și a semănat speranțe în obținerea progresului. Însă, aceste speranțe au fost umbrite de acțiunile părții moldovene, care, zilele trecute, a înaintat spre examinare în Adunarea Generală a ONU rezoluția privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul republicii. Noi percepem acest lucru ca un pas absolut provocator, ca o lovitură dată tuturor aspectelor pozitive care au fost atinse în ultimele luni, ca un demers pur de "PR" și ca o acțiune de reclamă din partea unor oficiali și politicieni antiruși de la Chișinău, care în ajunul viitoarelor alegeri parlamentare vor să câștige puncte pe seama stimulării manifestărilor antiruse" - a declarat Gubarev.

Ambasadorul rus și-a exprimat dezamăgirea în legătură cu faptul că "o serie întreagă de țări a considerat posibilă alăturarea la rezoluția menționată în calitate de co-autori".

"Doresc să subliniez că Transnistria este singura regiune din Europa de Est, unde după începerea operațiunii de pace și apariția contingentului militar rus nu au fost reluate acțiunile militare. De aceea, caracterul provocator al acestui pas este pe deplin înțeles și absolut evident. Cred că urmările acestui pas vor începe să se vadă și nu doar în viitorul apropiat, ci și în perspectivă îndelungată" - a atras atenția Serghei Gubarev.

"Aș vrea să fac apel către toți cei care încearcă să facă mișcări dure și pași nesăbuiți pe calea conflictelor înghețate, în special în direcția reglementării transnistrene, să manifeste responsabilitate, prudență și înțelegere că orice acțiune în acest sens va avea consecințe, care trebuie luate în calcul și asumate" - a subliniat ambasadorul rus.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău