MAE: România a fost și este unul dintre principalii susținători ai politicii ușilor deschise în NATO

  • 05 Iulie 17:51
MAE: România a fost și este unul dintre principalii susținători ai politicii ușilor deschise în NATO

România a fost și este unul dintre principalii susținători ai politicii ușilor deschise în centrul abordării strategice a NATO în relație cu statele partenere, arată Ministerul Afacerilor Externe, în contextul semnării Protocoalelor de aderare la Alianță de către Finlanda și Suedia.

Decizia privind apartenența la această organizație reprezintă o opțiune pe care fiecare stat este liber să o asume, în baza deciziei sale suverane și prin îndeplinirea criteriilor stabilite pentru acest proces, respectiv pe baza consensului statelor aliate. Niciun stat terț nu poate să afecteze politica NATO de extindere, adaugă MAE într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Din partea României, documentul a fost semnat de către Reprezentantul Permanent al României la NATO, ambasadorul Dan Neculăescu.

În contextul actual de securitate, marcat de războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, demersul celor două state nordice reprezintă expresia atașamentului acestora față de comunitatea de valori și spiritul democratic pe care Alianța Nord-Atlantică le apără și le promovează. Decizia autorităților de la Helsinki și Stockholm de a adera la NATO a venit în continuarea contribuției substanțiale a celor două state în cadrul Alianței, în calitate de Parteneri cu Oportunități Sporite ai NATO, precizează MAE.

Acest statut a presupus consolidarea dialogului politic și creșterea nivelului de interoperabilitate, prin participarea la misiuni și operații Aliate.

Semnarea Protocoalelor de Aderare a reprezentat implementarea uneia din deciziile majore adoptate de către șefii de stat si de guvern Aliați la Summitul NATO de la Madrid, desfășurat la finalul lunii trecute. Prin acest demers se reconfirmă validitatea și coerența politicii ușilor deschise a NATO, una dintre cele mai de succes politici ale Alianței Nord-Atlantice.

Totodată, România are convingerea că aderarea celor două state la NATO va contribui la întărirea securității aliate, în ansamblul său, inclusiv prin aportul viitor al acestor state la consolidarea Flancului Estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică.

Procesul de accedere a celor două state a beneficiat de sprijinul ferm și de substanță al României, la toate nivelurile - inclusiv prin demersuri diplomatice ale ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care a avut convorbiri cu omologii săi din Finlanda și Suedia și în cadrul primirii sale de către președintele Republicii Turcia, precum și cu secretarul general al NATO, amintește MAE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:2,06 m/s
Tue
25
Wed
26
Thu
25
Fri
29
Sat
29
Arhivă Radio Chișinău