MAE român consideră că Rusia trebuie să îi aducă în fața justiției pe cei responsabili cu doborârea aeronavei MH17

  • 26 Mai 2018 16:58
MAE român consideră că Rusia trebuie să îi aducă în fața justiției pe cei responsabili cu doborârea aeronavei MH17

Ministerul Afacerilor Externe și-a declarat preocuparea cu privire la concluziile investigației Echipei Comune de Anchetă (Joint Investigation Team/JIT) a doborârii zborului MH17, care include experți din Olanda, Ucraina, Malaysia, Australia și Belgia, cuprinse în raportul interimar publicat în curs.

Într-un comunicat de presă remis Calea Europeană, MAE a precizat: “În aplicarea Rezoluției 2166/2014 a Consiliului de Securitate al ONU, MAE consideră esențială implicarea în mod special a Federației Ruse pentru a-i aduce pe cei responsabili de această tragedie în fața justiției”, transmite CaleaEuropeana.ro

“România, alături de celelalte state membre ale UE, a sprijinit adoptarea la 25 mai 2018 a Declarației Înaltului Reprezentant al UE / Vicepreședintelui Comisiei Europene, Federica Mogherini, în numele Uniunii Europene privind rezultatele anchetei JIT în privința doborârii aeronavei MH17”, se mai arată în comunicat. 

La 17 iulie 2014, aeronava MH-17 aparținând companiei Malaysia Airlines a fost doborâtă în estul Ucrainei, în timp ce efectua cursa Amsterdam – Kuala Lumpur. La bord se aflau 298 de persoane care și-au pierdut viața (283 de pasageri și 15 membri ai echipajului).  În acest tragic incident aviatic și-a pierdut viața și un cetățean care deținea și cetățenia română. Ancheta penală este coordonată de o echipă comună de anchetă (JIT) formată din reprezentanți ai autorităților judiciare și polițienești din Olanda, Ucraina, Australia, Belgia și Malaysia.

Pe 24 mai anchetatorii internaționali au afirmat că racheta Buk-Telar (sistem de rachete antiaeriene de concepție sovietică) „provenea de la Brigada 53 antiaeriană cu baza la Kursk, în Rusia”. Aceste concluzii au fost respinse imediat de armata rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău