MAE de la Kiev: Ucraina nu intenționează să trimită un ambasador în Rusia în timpul apropiat

  • 10 Februarie 2020 14:18
MAE de la Kiev: Ucraina nu intenționează să trimită un ambasador în Rusia în timpul apropiat

Contrar dorinței exprimate de Rusia de a relua activitatea la nivel de ambasadori la Moscova și Kiev, Ucraina nu intenționează să trimită un ambasador în Federația Rusă în viitorul apropiat, menționează luni într-un comunicat Ministerul de Externe ucrainean, citat de agenția de presă Ukrainski Novini, preluat de Agerpres.

Reacția vine după ce agenția citată a solicitat diplomației de la Kiev un punct de vedere ca reacție la declarația făcută anterior de ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, oficiosului Rossiiskaia Gazeta, potrivit căruia Rusia este dispusă să facă schimb de ambasadori cu Ucraina, dacă o astfel de decizie va fi luată de Kiev.

'Nu planificăm completarea postului vacant de șef al instituției diplomatice a Ucrainei în Federația Rusă', subliniază MAE ucrainean în reacția sa.

Ministerul de Externe ucrainean comunicase anterior că Ucraina examinează în prezent candidaturile pentru funcția de ambasador în 13 țări, dar nu a specificat despre care state este vorba.

La solicitarea Ukrainski novini, MAE ucrainean specifică luni că Rusia nu se numără printre ele. 'Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei nu a prezentat președintelui țării o propunere privind candidatura pentru numirea în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în Federația Rusă', se menționează în comunicatul diplomației de la Kiev.

În ianuarie, presa rusă scria că Moscova a început examinarea candidaturilor pentru a-și desemna un ambasador în Ucraina.

Totuși, MAE ucrainean subliniază că nu a primit o solicitare din partea Rusiei pentru numirea unui ambasador.

'Nu au existat cereri de agrement de partea rusă către Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei', mai arată comunicatul.

În cazul primirii unei cereri de agrement, Ucraina intenționează să acționeze în conformitate cu practicile internaționale consacrate în domeniu, conform textului.

În martie 2014, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, Ucraina l-a rechemat în țară pe ambasadorul său la Moscova, Volodimir Ielcenko. De atunci, misiunea diplomatică ucraineană este condusă de însărcinatul cu afaceri ad interim Ruslan Nimcinski.

Ambasadorul rus Mihail Zurabov a fost revocat din Kiev în februarie 2014, iar, în iulie 2016, președintele Vladimir Putin l-a demis din funcția de ambasador în Ucraina. Începând cu noiembrie 2016, misiunea diplomatică rusă de la Kiev este condusă de însărcinatul cu afaceri ad interim, Aleksandr Lukașik. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău