MAE de la Kiev: Rusia a minat până acum peste 80.000 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean

  • 04 Aprilie 2022 15:18
MAE de la Kiev: Rusia a minat până acum peste 80.000 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean

Armata rusă a minat până acum peste 80.000 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean, din care peste 62.000 de kilometri pătrați au fost minați de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, a transmis luni Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev, într-un comunicat de presă citat de EFE.

"După primul val al agresiunii armate ruse împotriva Ucrainei, în 2014 (data anexării ilegale de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea - n.r.), circa 16.000 de kilometri pătrați în regiunile Lugansk și Donețk au fost contaminate cu mine și explozivi de război", a informat MAE ucrainean, cu ocazia marcării de către ONU a Zilei internaționale pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal, notează Agerpres.

"Astăzi, potrivit unor estimări preliminare, contaminarea (cu mine și alte materiale explozive) afectează 80.000 de kilometri din teritoriul Ucrainei'', adaugă comunicatul diplomației ucrainene.

Ministerul de la Kiev amintește că Ucraina marchează această zi "în timp ce se află sub atacuri neîncetate cu bombe (...) în contextul altor crime oribile ale Federației Ruse, cu folosirea armelor interzise care pot fi considerate excesiv de dăunătoare sau având efecte nediscriminatorii (...)".

"Rușii continuă implacabil să semene moarte și mutilare pe pământ ucrainean. În timp ce toată lumea civilizată renunță și interzice minele terestre, Rusia intensifică utilizarea lor în Ucraina, ba chiar testează noi tipuri de mine terestre, cum sunt cele de tip POM-3 și altele. (...) Federația Rusă se află în război nu doar cu Forțele Armate ale Ucrainei, ea luptă și împotriva populației civile din Ucraina, încălcând grav legile războiului", a subliniat MAE ucrainean.

Și, în timp ce se retrag, militarii ruși "instalează capcane explozive, interzise de dreptul internațional, inclusiv în depozite de alimente, locuințe private și în cadavre omenești", a mai denunțat diplomația ucraineană.

Totodată, organizația guvernamentală Handicap International, care militează pentru interzicerea minelor terestre, a acuzat armata rusă că folosește mine terestre "inteligente" concepute în așa fel încât să detecteze prezența unor ținte pe o rază de 16 metri în jurul lor și să explodeze la înălțimea ochilor, gâtului sau picioarelor.

Aceste mine ruse, la care făcea referire și MAE ucrainean, POM-3, cunoscute și sub numele de Medallion, sunt dispozitive de nouă generație, dotate cu un senzor de mișcare care detectează o persoană aflată la o distanță de 50 de pași și face explozie fără ca cineva să manipuleze sau să calce dispozitivul, a acuzat organizația într-un comunicat.

Minele au fost desfășurate de armata rusă la 26 martie pe teritoriul ucrainean cu ajutorul rachetelor trase de pe lansatoare terestre concepute special cu acest scop, potrivit celui mai recent raport difuzat de organizația pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW).

"Anul trecut, 80% dintre victimele acestor arme au fost civili, din care 30% erau copii. Minele ucid și provoacă răni grave, dar produc și sechele fizice severe și traume psihologice de durată", a subliniat Anne Hery, directoarea serviciului juridic al Handicap International.

Minele terestre sunt interzise de Tratatul de la Ottawa din 1997, semnat de 164 de țări, dar nu și de Rusia. În schimb, Ucraina este semnatară a tratatului.

Handicap International a atras atenția că aceste mine au fost folosite și în conflictul dintre armata ucraineană și grupări armate proruse care din 2014 se desfășoară în regiunea Donbas, din estul Ucrainei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău