MAE de la București avertizează cetățenii români care intenționează să se deplaseze în R. Moldova

  • 08 Ianuarie 19:18
MAE de la București avertizează cetățenii români care intenționează să se deplaseze în R. Moldova

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Republica Moldova că Serviciul Meteorologic de Stat local a emis un Cod portocaliu, în intervalul 7-10 ianuarie 2024, în legătură cu deplasarea unui ciclon sudic și pătrunderea unei mase de aer polar în apropierea teritoriului țării, relatează Agerpres.

Începând de luni va ninge abundent (15-20 l/ mp), izolat se va semnala vijelie. Se așteaptă intensificări ale vântului la rafală, de până la 15-20 m/ s, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15 grade Celsius, comparativ cu vremea din ultima perioadă, pe drumurile publice se vor forma troiene și polei, iar pe vegetație și pe firele electrice se va depune chiciură.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al R. Moldova recomandă cetățenilor să nu pornească la drum cu mijloacele de transport, în special în ziua de 8 ianuarie 2024, atunci când precipitațiile abundente sub formă de ninsoare ar putea crea dificultăți de deplasare. În cazul în care deplasările sunt inevitabile, conducătorii auto trebuie să se asigure că drumurile naționale și locale sunt practicabile, iar autovehiculele să fie alimentate suficient, dotate cu pneuri de iarnă și echipament special pentru deszăpezire și lanțuri pentru anvelope. Bateria telefonului trebuie menținută permanent încărcată, astfel încât, în situații de risc, să poată fi apelat Serviciul 112.

Comisia pentru Situații Excepționale Chișinău a decis sistarea activității instituțiilor educaționale, școli și grădinițe, din Chișinău, pe parcursul a două zile, pe 9 și 10 ianuarie.

În vederea evitării blocării mijloacelor de transport în punctele de frontieră, cetățenii români sunt rugați să se documenteze în prealabil despre accesibilitatea acestora în ziua de plecare sau de sosire în Republica Moldova, pentru a nu se înregistra un grafic îngreunat la frontieră.

Traversarea camioanelor prin postul vamal de frontieră Leușeni-Albița este restricționată. Autoritățile române interzic temporar circulația camioanelor din cauza ninsorii și poleiului pe drumurile publice. Luni, autoritățile locale au decis oprirea circulației transportului public în Chișinău, până la ora 16,00.

Mai multe zboruri programate pe Aeroportul Internațional Chișinău luni au fost anulate, iar la unele se estimează întârzieri. Din cauza vântului și a precipitațiilor sub formă de ninsoare densă, nu este posibilă efectuarea procedurilor de degivrare a aeronavelor, prin urmare nu se permite decolarea acestora, fiind o procedură necesară pentru siguranța zborurilor.

Aeroportul Internațional Chișinău îndeamnă pasagerii să verifice orarul zborurilor înainte de a porni spre aeroport.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Chișinău: +373 22 260 737 și +373 22 260 747, Consulatului General al României la Bălți: +373 231 80001; +373 231 80005, Consulatului General al României la Cahul: +373 299 80001; +373 299 80002, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefoanele de permanență ale misiunii diplomatice a României la Chișinău: +373 68 33 63 63, CG Cahul +373 60200925 și CG Bălți: +373 681 95006.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet chișinău.mae.ro, cgchisinau.mae.ro, balti.mae.ro, cahul.mae.ro, www.meteo.md, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația "Călătorește în siguranță", care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îți poate salva viața !".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Fri
19
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău