MAE: Bogdan Aurescu va reitera luni, la Bruxelles, susținerea României pentru un „set robust de sancțiuni” împotriva Rusiei, pentru a descuraja Moscova să invadeze Ucraina

  • 23 Ianuarie 2022 14:34
MAE: Bogdan Aurescu va reitera luni, la Bruxelles, susținerea României pentru un „set robust de sancțiuni” împotriva Rusiei, pentru a descuraja Moscova să invadeze Ucraina

Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, luni, la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre al Uniunii Europene (UE), susținerea României pentru aplicarea unui set robust de sancțiuni pentru descurajarea Rusiei de la o invazie asupra Ucrainei, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Românei, printr-un comunicat.

„Ministrul Bogdan Aurescu va reitera principalele poziții ale României în actualul context, cu accent pe importanța unității UE, în baza principiilor și valorilor comune, și a continuării pregătirii de măsuri ferme și credibile de descurajare a Rusiei, concomitent cu consolidarea rezilienței Ucrainei și a celorlalți parteneri din Vecinătatea Estică. Va reitera nevoia de dezescaladare concretă a situației de securitate, precum și necesitatea pregătirii unui set robust de măsuri restrictive (sancțiuni) ca instrument la dispoziția UE pentru descurajarea Moscovei. Va sublinia importanța continuării unei coordonării strânse cu SUA, NATO și Regatul Unit, inclusiv în domeniul comunicării strategice”, se arată în comunicatul MAE, potrivit g4media.ro.

Totodată, Aurescu va discuta cu secretarul de stat american Antony Blinken și „va saluta frecvența și substanța consultărilor aprofundate la nivel transatlantic, fiind transmis astfel un semnal ferm în privința angajamentului puternic al SUA pentru securitatea aliaților săi europeni”.

„De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va reitera mulțumirile României pentru anunțul Președintelui american Joseph R. Biden cu privire la creșterea prezenței militare americane pe Flancul Estic, inclusiv în România, în cazul unei deteriorări a situației de securitate, arătând că angajamentul SUA are o importanță deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care regiunea Mării Negre face parte integrantă”, mai precizează MAE.

Miniștrii europeni de externe vor discuta despre situația europeană de securitate, precum și despre evoluțiile din Libia și Siria. La reuniune va participa, prin sistem videoconferință, secretarul de stat al SUA Antony Blinken. De asemenea, miniștrii europeni de externe vor aborda evoluțiile recente din Mali, Sudan și regiunea Indo-Pacific. În marja CAE, ministrul Bogdan Aurescu va participa și la un mic-dejun informal cu ministrul de externe al statului Kuweit, Ahmed Nasser Al-Sabah, alături de omologii europeni.

Discuția privind situația europeană de securitate are loc în continuarea dezbaterilor de la reuniunea informală (de tip Gymnich) a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care a avut loc la Brest, Franța, în perioada 13-14 ianuarie 2022.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău