Maduro mută conturile companiilor petroliere din Venezuela la GazpromBank, în Rusia

  • 10 Februarie 2019 10:18
Maduro mută conturile companiilor petroliere din Venezuela la GazpromBank, în Rusia

Compania de petrol a Venezuelei, PDVSA, deținută în totalitate de stat, le cere clienților joint venture-urilor în care este implicată să depună veniturile din vânzările de petrol într-un cont deschis recent la Gazprombank AO, o bancă din Rusia, informează site-ul agenției de știri Reuters.

„Vrem să vă informăm oficial despre noi instrucțiuni bancare pentru a efectua plăți în dolari americani sau în euro”, a scris Fernando De Quintal, vicepreședintele financiar al PDVSA, într-o scrisoare din 8 februarie, destinată unității PDVSA care supraveghează asociațiile sale mixte.

De asemenea, PDVSA a început, să-și preseze partenerii săi străini care dețin participații în joint venture-urile din regiunea Orinoco Belt pentru a decide, în mod oficial, dacă vor continua cu proiectele, potrivit surselor citate sâmbătăt de Reuters. Printre partenerii din joint venture-uri sunt norvegienii de la Equinor, americanii de la Chevron Corp și francezii de la Total.

Decizia PDVSA a fost luată pe fondul noilor și durelor sancțiuni impuse de Statele Unite ale Americii, la data de 28 ianuarie, pentru președintele Nicolas Maduro. Prin aceste sancțiuni, vor să îi limiteze accesului lui Maduro la veniturile companiilor petroliere.

Joint venture-urile PDVSA au reușit să obțină conturi la băncile din America sau Europa, pentru a încasa veniturile din vânzarea de petrol, chiar după o primă rundă de sancțiuni, în 2017. Acestea foloseau conturile de la băncile corespondente pentru a-și transfera o parte din venituri către conturile de la băncile din China.

Prima rundă de sancțiuni le-a permis mai multor companii americane, printre care General Electric și Chevron, să-și restrângă operațiunile sau să se retragă organizat din Venezuela.

Suporterii liderului opoziției din Venezuela și președintele interimar auto-proclamat, Juan Guaido, au declarat, recent, că va fi înființat un fond pentru a accepta veniturile obținute din vânzarea petrolului venezuelean.

Guaido a fost recunoscut oficial drept președinte al Venezuelei de mai multe țări, printre care SUA și mai multe state din Uniunea Europeană, inclusiv România. De asemenea, liderii UE și-au încurajat statele membre să îl recunoască pe Guaido drept președinte interimar până când au loc noi alegeri, menționează MEDIAFAX.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău