Macron va cere Europei să devină un "actor major" în explorarea spațiului

  • 15 Februarie 2022 18:17
Macron va cere Europei să devină un

Președintele francez Emmanuel Macron va cere miercuri Europei "să se lanseze puternic în competiția internațională" pentru a deveni un "actor major" în spațiu, cu prilejul unei reuniuni a miniștrilor UE de la Toulouse, a anunțat marți Palatul Elysée, relatează AFP.

Spațiul este "în centrul chestiunilor de suveranitate europeană", a explicat președinția pentru a justifica prezența șefului statului, care foarte probabil va candida în alegerile prezidențiale din aprilie, la această reuniune organizată în cadrul președinției franceze a Consiliului UE, potrivit Agerpres.

Macron va sublinia că "spațiul redevine o miză de cucerire", în special odată cu "apariția unor actori privați" de prim rang, între care compania americană SpaceX, a miliardarului american Elon Musk, potrivit președinției franceze.

Miniștrii europeni urmează să discute cu prilejul acestei reuniuni despre dosarele constelațiilor de sateliți pentru conectivitate și gestionarea traficului spațial, în special supravegherea fragmentelor și sateliților de pe orbită.

Ei se vor întâlni și în cadrul Agenției spațiale europene (ESA), din care fac parte de asemenea Regatul Unit, Norvegia, Elveția sau Canada, pentru a discuta despre explorarea spațiului și despre schimbările climatice, respectiv programul Copernicus.

Obiectivul este "stabilirea unor ambiții" care vor da naștere la decizii la conferința ministerială a ESA, care va avea loc în noiembrie la Paris și în cadrul căreia ar urma să fie adoptat bugetul pentru următorii ani.

Comisia Europeană urma să prezinte marți, la Strasbourg, pe marginea sesiunii Parlamentului European, mai multe comunicări și o reglementare privind conectivitatea securizată și gestionarea traficului spațial.

Lansarea unei constelații de sateliți este cea mai ambițioasă dintre aceste propuneri. Este un "subiect care va deveni foarte strategic în următorii ani" întrucât "din motive de "supraîncărcare a spațiului (...) există o urgență pentru Europa de a se poziționa", a subliniat Palatul Elysée.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău