Macron susține că o eventuală aderare a Ucrainei la UE ar putea dura „decenii”

  • 10 Mai 2022 11:34
Macron susține că o eventuală aderare a Ucrainei la UE ar putea dura „decenii”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a avertizat că o eventuală aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea dura ''decenii'' și a propus, în paralel, crearea unei ''comunități politice europene'' noi, care va putea primi ca membri țări precum Regatul Unit. Șeful statului francez și-a prezentat viziunea în timpul unui discurs la Strasbourg, de Ziua Europei.

Această idee, pe care cancelarul german Olaf Scholz a considerat-o ''foarte interesantă'' în timpul unei întâlniri cu Macron la Berlin, este totuși susceptibilă să creeze frustrări printre țările deja candidate - declarate sau potențiale - la aderarea la UE, relatează AFP și DPA, citate de Agerpres.

Macron  și-a prezentat viziunea în timpul primului său discurs privind Europa după realegerea sa, pronunțat la Strasbourg luni, de Ziua Europei.

"Această organizație europeană nouă ar permite națiunilor europene democratice să adere la baza noastră de valori, să găsească un nou spațiu de cooperare politică, de securitate, de colaborare", a explicat Emmanuel Macron cu prilejul încheierii Conferinței privind viitorul Europei.

Ucraina, dar și țări mai puțin avansate pe calea aderării, precum Bosnia, ar putea fi membre ale noii organizații, în așteptarea finalizării procedurii extrem de lungi de aderare la UE, care "va dura de fapt câteva decenii", potrivit președintelui francez. Acesta a precizat că Regatul Unit, care a părăsit UE în 2020, ar putea face parte din noua structură.

Propunerea relansează dezbaterea, deja veche și controversată, cu privire la eventualitatea unei Uniuni Europene organizate în mai multe cercuri concentrice cu țări care beneficiază de niveluri de integrare diferite, mai scriu sursele citate.

La Strasbourg, președintele francez s-a declarat favorabil și ideii schimbării tratatelor europene pentru ca UE să devină mai ''eficientă și independentă'', o propunere care întâmpină deja opoziția a aproape jumătate dintre statele membre.

''Va trebui să ne reformăm textele, acest lucru este evident. Una dintre căile acestei reforme este o convenție de revizuire a tratatelor. Este o propunere a Parlamentului European și eu o susțin'', a declarat președintele Emmanuel Macron.

Franța asigură președinția semestrială a Consiliului UE până la 30 iunie și Macron dorește ca această chestiune să fie abordată ''cu curajul și libertatea necesare'' cu liderii celorlalte țări membre la summitul din 23-24 iunie.

Comisia Europeană intenționează să emită în iunie avizul privind candidatura Ucrainei la UE, spune von der Leyen

Înaintea discursului lui Emmanuel Macron de la Strasbourg și după o convorbire telefonică avută cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a afirmat că Ucraina va primi un prim răspuns în luna iunie în legătură cu cererea sa de aderare la blocul comunitar.

Zelenski a anunțat că Ucraina a predat răspunsurile la partea a doua a chestionarului pe care fiecare țară aspirantă trebuie să îl completeze în vederea aderării.

''De obicei acest lucru durează luni, dar noi l-am făcut în câteva săptămâni'', a afirmat șeful statului ucrainean. ''Astăzi am făcut încă un pas pe calea noastră către Uniunea Europeană - unul important și nu doar unul formal'', a explicat el, exprimându-și speranța că țara sa va primi în iunie statutul de candidată la aderare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău