Macron și Zelenski vor semna un acord bilateral de securitate. Palatul Elysée: Franța va continua să susțină Ucraina și poporul ucrainean

  • 15 Februarie 14:08
Macron și Zelenski vor semna un acord bilateral de securitate. Palatul Elysée: Franța va continua să susțină Ucraina și poporul ucrainean

Președinții francez Emmanuel Macron și ucrainean Volodimir Zelenski vor semna vineri, la Palatul Elysée, un acord de securitate între țările lor, a anunțat joi președinția franceză, relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

"Acest acord urmează angajamentelor care au fost luate în format G7 pe marginea summitului NATO de la Vilnius din iulie 2023", a reamintit Palatul Elysée.

Liderii NATO nu au fixat atunci un calendar pentru o aderare a Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, spre marea nemulțumire a Kievului, dar statele G7 s-au angajat să-i asigure o susținere militară "pe termen lung" pentru a o ajuta să combată actuala ofensivă rusă, dar și să descurajeze Moscova să atace pe viitor statul vecin.

Regatul Unit a fost primul care a încheiat un astfel de acord cu prilejul unei vizite a premierului Rishi Sunak la Kiev, pe 12 ianuarie. Țările Uniunii Europene nu au reușit până acum să facă acest pas, notează AFP.

Președinția ucraineană a anunțat joi că Volodimir Zelenski se deplasează vineri nu doar la Paris, ci și la Berlin.

Ucraina își continuă negocierile cu o serie de alte state, de la Italia la SUA. Alte țări s-au alăturat de asemenea inițiativei G7, de la Polonia la statele scandinave.

"În contextul în care agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei va intra îl al treilea an" pe 24 februarie, Franța își reafirmă astfel "determinarea să continue să susțină, durabil și cu toți partenerii săi, Ucraina și poporul ucrainean", subliniază Palatul Elysée.

Aceste angajamente de securitate se pot referi la furnizarea de echipamente militare moderne, interoperabile cu cele ale NATO, la formarea de soldați ucraineni sau la întărirea industriei de apărare ucrainene.

Toate aceste mijloace de susținere nu sunt văzute cu ochi buni de Kremlin, care a afirmat în iulie că astfel de garanții "aduc atingere securității Rusiei".

Situația este în prezent dificilă în teren pentru ucraineni, care duc lipsă de oameni și de armament, în timp ce un nou ajutor american este blocat în Congres.

Este cea de a treia vizită a președintelui ucrainean la Paris de la începutul războiului, după cele din februarie și mai 2023.

Cei doi lideri vor avea "ocazia de a discuta despre situația de pe front, despre nevoile Ucrainei pe plan militar, economic și umanitar, precum și despre negocierile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, care se bucură de toată susținerea Franței", a mai precizat Palatul Elysée.

Emmanuel Macron a afirmat la rândul său la jumătatea lunii ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, că va efectua o vizită în Ucraina în februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău