Macron și Von der Leyen se întâlnesc astăzi, 3 aprilie, pentru a pregăti vizita comună la Beijing de la 5-7 aprilie

  • 03 Aprilie 2023 12:21
Macron și Von der Leyen se întâlnesc astăzi, 3 aprilie, pentru a pregăti vizita comună la Beijing de la 5-7 aprilie

Președintele francez Emmanuel Macron va întreprinde o vizită în China între 5 și 7 aprilie, a anunțat luni Ministerul de Externe de la Beijing, precizând că în același interval se va afla în China și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Agerpres.

Președintele chinez Xi Jinping va avea discuții cu omologul său francez pentru a trasa cursul relațiilor bilaterale, a aprofunda cooperarea și a face un schimb de opinii pe probleme majore, a indicat ministerul chinez.

Între timp, Comisia Europeană a informat că Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron vor avea un prânz de lucru luni, pentru a pregăti călătoria pe care o vor întreprinde în comun în China.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, a scris pe Twitter că cei doi lideri europeni vor aborda subiecte precum războiul purtat de Rusia în Ucraina, sectorul energetic și pregătirile pentru vizita în China, inclusiv întrevederea lor comună cu Xi Jinping.

Înaintea deplasării sale la Beijing, președinta Comisiei Europene a cerut joi o realiniere a relațiilor cu China.

'Definirea unei strategii europene față de China (...) trebuie să înceapă cu o evaluare sobră a relațiilor noastre actuale și a intențiilor strategice ale Chinei', a afirmat ea, subliniind în același timp că lipsa contactelor cu Beijingul nu este 'nici viabilă - și nici în interesul Europei'.

Von der Leyen s-a concentrat asupra riscurilor economice pentru UE și asupra modului în care Europa ar trebui să le răspundă, și a denunțat 'politicile chineze de intimidare și constrângere economică și comercială'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău