Macron se declară „principalul opozant” al lui Orban și Salvini în dosarul privind migranții

  • 29 August 2018 19:09
Macron se declară „principalul opozant” al lui Orban și Salvini în dosarul privind migranții

Președintele francez Emmanuel Macron le-a răspuns miercuri premierului ungar Viktor Orban și vicepremierului italian și ministru de interne Matteo Salvini că "au dreptate" să îl vadă ca "principalul lor opozant" din Europa în dosarul privind migranții, relatează AFP.

"Nu voi ceda nimic în fața naționaliștilor și a celor care promovează acest discurs al urii. Dacă ei vor să vadă în persoana mea principalul lor opozant, au dreptate", a spus el, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor în timpul unei vizite în Danemarca.

Marți, la Milano, premierul ungar Viktor Orban l-a numit pe Salvini drept 'eroul' său și l-a desemnat în schimb pe Macron drept principalul său adversar în Europa.

"Există de fapt două tabere în Europa, iar una este condusă de Macron", a spus Orban.

Cu șapte luni înainte de alegerile europene în care migrația va fi una din temele centrale de discuție, el l-a acuzat pe președintele francez că este "în fruntea forțelor politice care susțin imigrația", în timp ce el vrea "stoparea imigrației ilegale".

"Dacă se consideră că există în Franța un inamic al naționalismului, al politicii urii, al unei Europe care trebuie să plătească doar pentru ce ne convine și care nu impune nicio formă de responsabilitatea și de solidaritate, atunci ei au dreptate", a răspuns miercuri Macron.

"În următoarele zile și luni, va trebui să luăm decizii în profunzime pentru a trata subiectul migrației. Acest lucru presupune seriozitate și spirit de responsabilitate, rămânând atașați valorilor noastre, cum ar fi dreptul de azil, cu o adevărată politică față de țările de origine și în interior. Nu este ceea ce ne propun domnii Orban și Salvini", a detaliat el.

La 20 septembrie, la Salzburg, în Austria, va avea loc în Consiliu European pe această temă care divizează blocul comunitar.

"Se structurează o opoziție puternică între naționaliști și progresiști" în Europa, a mai spus Macron, care se află în turneu în Danemarca și Finlanda în încercarea de a găsi aliați pentru constituirea unui 'arc progresist' în Europa în fața guvernelor naționaliste și populiste. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău