Macron se declară ''hotărât și lucid'' înaintea întâlnirii de la Moscova cu Putin despre Ucraina

  • 07 Februarie 2022 17:26
Macron se declară ''hotărât și lucid'' înaintea întâlnirii de la Moscova cu Putin despre Ucraina

Președintele francez Emanuel Macron a ajuns luni la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin, spunând că este "hotărât și lucid" în privința posibilității de se ajunge la o reducere a tensiunilor la frontierele Ucrainei și recunoscând că nu se așteaptă la o soluție "pe termen scurt", relatează AFP, potrivit Agerpres.

Macron s-a declarat "rezonabil" optimist, la bordul avionului care l-a dus la Moscova pentru o discuție cu Putin la Kremlin, înainte de a se deplasa marți la Kiev pentru o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele francez a spus că nu crede că poate exista "o victorie pe termen scurt" în negocieri, dar că este important să se "restabilească încrederea" cu liderul de la Kremlin.

"Trebuie să încercăm să eliminăm toate incertitudinile de o parte și de alta și să reducem câmpul ambiguităților pentru a vedea care sunt punctele de dezacord și punctele de convergență posibile", potrivit lui Macron.

Pe termen scurt, "trebuie să construim termenii unei ecuații care să facă posibilă dezescaladarea pe plan militar", în contextul în care, în opinia sa, 125.000 de soldați sunt desfășurați la frontierele Rusiei și Belarusului cu Ucraina.

Vladimir Putin vrea să obțină "o schimbare profundă a politicii NATO, în special a ceea ce numim politica ușilor deschise, ceea ce NATO nu îi poate oferi", și anume garanția că Ucraina nu va adera la Alianța Nord-Atlantică, reamintește președintele francez.

"Chestiunea de fond (...) pe care vrea să o redeschidă într-un moment în care este într-o poziție strategică mai puternică decât în urmă cu 15 ani este de a ști cum poate coabita cu Rusia acest spațiu de securitate care este NATO", a mai spus el.

Întrebat despre ideea unei "finlandizări" a Ucrainei, adică un fel de neutralitate, Macron a recunoscut că ea "se numără printre modelele aflate pe masa discuțiilor", dar că criza "nu se poate rezolva spunând că (Ucraina) va rămâne într-un no man's land, fără posibilitatea de suveranitate, de securitate".

"Nu putem face un compromis asupra chestiunii ucrainene fără ucraineni", a precizat el, declarându-se în același timp "frapat de sângele rece arătat de președintele Zelenski în ultimele săptămâni".

În opinia sa, munca depusă "va continua dincolo" de alegerile prezidențiale din aprilie din Franța, unde nu și-a anunțat candidatura oficială încă. "Sunt eforturi considerabile pentru a încerca să reconstruim această nouă gramatică a relațiilor cu Rusia", a mai spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău