Macron reafirmă posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina dacă Rusia rupe frontul ucrainean

  • 02 Mai 16:36
Macron reafirmă posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina dacă Rusia rupe frontul ucrainean

Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina, afirmând că problema ar putea apărea „în mod legitim” dacă Rusia ar pătrunde pe frontul ucrainean și Kievul ar face o astfel de solicitare, într-un interviu pentru The Economist publicat joi, potrivit France 24, la care face referire G4Media.

Potrivit sursei, The Economist a precizat că Macron a acordat interviul după ce săptămâna trecută a ținut un discurs programatic în care a declarat că Europa ar putea „muri”, în parte din cauza amenințării reprezentate de agresiunea rusă după invazia din 2022 a Ucrainei.

„Nu exclud nimic, pentru că ne confruntăm cu cineva care nu exclude nimic”, a spus Macron când a fost întrebat dacă își menține comentariile de la începutul acestui an care nu excludeau trimiterea de trupe occidentale, care au provocat unde de șoc în întreaga Europă.

Unii analiști consideră că Rusia ar putea fi pe punctul de a lansa o nouă ofensivă majoră în Ucraina.

Macron a declarat că „dacă Rusia a decis să meargă mai departe, în orice caz va trebui să ne punem cu toții această întrebare” de a trimite trupe, descriind refuzul său de a exclude o astfel de acțiune ca fiind un „semnal de alarmă strategic pentru omologii mei”.

El a descris Rusia drept „o putere de destabilizare regională” și „o amenințare la adresa securității europenilor”.

„Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate câștiga în Ucraina”, a declarat Macron.

„Dacă Rusia câștigă în Ucraina, nu va exista securitate în Europa.

„Cine poate pretinde că Rusia se va opri acolo? Ce securitate va exista pentru celelalte țări vecine, Moldova, România, Polonia, Lituania și celelalte?”, a întrebat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
20,7
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:4,15 m/s
Wed
21
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău