Macron propune ca NATO să ofere garanții de securitate Rusiei în viitoarele negocieri. Ucraina reacționează

  • 05 Decembrie 2022 09:16
Macron propune ca NATO să ofere garanții de securitate Rusiei în viitoarele negocieri. Ucraina reacționează

Propunerea președintelui francez Emmanuel Macron ca Rusia să primească garanții de securitate în cadrul unor viitoare negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina a fost primită duminică cu critici puternice la Kiev și în statele baltice, relatează publicația Agerpres, care citează Financial Times.

Tema acestor garanții de securitate a fost avansată de Moscova la sfârșitul anului trecut, solicitare care apoi, până la invazia pornită de Rusia asupra Ucrainei în februarie, a făcut obiectul unor tratative diplomatice intense și în cele din urmă eșuate, Washingtonul considerând inacceptabile cererile Moscovei.

Rusia a solicitat în special retragerea infrastructurii militare a NATO pe pozițiile precedente anului 1997 - adică înaintea extinderii Alianței către Est - și promisiunea că nu va mai exista nicio nouă extindere a NATO către statele foste sovietice, mai ales către Ucraina.

Această temă a fost acum readusă în atenție de președintele francez Emmanuel Macron. Într-un interviu acordat postului TF1, înregistrat în timpul vizitei de stat pe care a efectuat-o în SUA, liderul de la Elysee a apreciat că Europa trebuie să-și pregătească viitoarea arhitectură de securitate și Occidentul în ansamblu trebuie să ia în considerare o modalitate de a răspunde preocupărilor de securitate ale Rusiei dacă președintele rus Vladimir Putin acceptă negocieri pentru a pune capăt războiului în Ucraina.

''Aceasta înseamnă că unul din punctele esențiale pe care trebuie să le soluționăm - așa cum a spus mereu președintele Putin - este teama că NATO va ajunge chiar la porțile sale și desfășurarea de arme care ar putea amenința Rusia'', a explicat Macron, potrivit Reuters.

''Această temă va face parte din temele asupra păcii, așadar trebuie să pregătim ceea ce suntem gata să facem, respectiv cum ne vom proteja aliații și statele membre și cum vom da garanții Rusiei în ziua în care va reveni la masa negocierilor'', a sugerat mai departe președintele francez.

Ucraina: Cineva dorește să ofere garanții de securitate unui stat terorist și ucigaș ?

Dar propunerea sa a fost primită la Kiev cu critici puternice. ''Cineva dorește să ofere garanții de securitate unui stat terorist și ucigaș ?'', a scris pe Twitter secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov. ''În loc de Nuremberg - să semnăm un acord și să ne strângem mâna ?'', a adăugat acesta, sugerând astfel crearea unui tribunal care să judece responsabilii ruși la fel cum au fost judecați naziștii după al Doilea Război Mondial.

La rândul său, Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a susținut că lumea întreagă este cea care are nevoie de garanții de securitate în fața Rusiei, iar aceasta din urmă trebuie trasă la răspundere. ''Lumea civilizată are nevoie de ''garanții de securitate'' în fața intențiilor barbare ale Rusiei post-Putin'', a scris Podoliak, de asemenea pe Twitter.

Responsabili ai statelor baltice s-au arătat și ei în dezacord cu sugestia lui Macron. ''Ideea că Occidentul poate înceta invazia rusă în Ucraina oferind garanții de securitate Rusiei ne face să cădem în capcana narativului lui Putin că Occidentul și Ucraina sunt responsabile pentru acest război și că Rusia este o victimă inocentă'', consideră vicepremierul leton Artis Pabriks, citat de Financial Times.

La rândul său, fostul ministru lituanian de externe Linas Linkevicius a susținut tot pe Twitter că în prezent ''Rusia are toate garanțiile de securitate dacă nu atacă, anexează sau își ocupă vecinii'', iar ''dacă cineva dorește să creeze o nouă arhitectură de securitate care să-i permită unui stat terorist să-și continue metodele de intimidare, ar trebui să se mai gândească încă o dată''.

În timp ce războiul din Ucraina intră în a zecea lună negocierile ruso-ucrainene sunt în continuare blocate, conform tuturor părților. SUA și ceilalți aliați ai Ucrainei afirmă că președintele Zelenski este cel căruia îi revine decizia asupra termenilor în care ar fi dispus să negocieze cu Moscova, care însă consideră că Washingtonul i-a impus Kievului retragerea de la masa negocierilor în speranța că ajutorul militar occidental va permite Ucrainei să încheie conflictul prin înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă. Deocamdată, Zelenski condiționează orice noi discuții cu Rusia de retragerea trupelor acesteia din Ucraina și nici președintele american Joe Biden nu se arată deschis unor discuții cu Putin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:2,06 m/s
Fri
22
Sat
24
Sun
24
Mon
23
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău