Macron promite arme defensive Ucrainei și angajamente suplimentare în NATO pentru protejarea țărilor baltice și României

  • 25 Februarie 2022 17:55
Macron promite arme defensive Ucrainei și angajamente suplimentare în NATO pentru protejarea țărilor baltice și României

Președintele francez Emmanuel Macron a promis vineri Ucrainei un ajutor economic suplimentar de 300 de milioane de euro, adăugând că se află în contact cu autoritățile de la Kiev pentru a le trimite material defensiv de care armata ucraineană are nevoie pentru a respinge ofensiva militară lansată de Rusia, relatează agenția EFE, potrivit Agerpres.

''Nu am cruțat și nu vom cruța nimic pentru a-i ajuta (pe ucraineni). Le datorăm sprijin și solidaritate'', a spus Macron într-un mesaj solemn citit în numele său în Adunarea Națională și Senatul francez, cu ansamblul membrilor celor două camere legislative în picioare.

El a adăugat că vor fi asumate ''angajamente suplimentare în cadrul NATO pentru protejarea teritoriilor aliaților baltici și români'' și de asemenea va fi consolidată lupta împotriva dezinformării și atacurilor cibernetice.

Macron a subliniat că Franța, ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și președinte în exercițiu al Consiliului UE, trebuie să aibă un rol semnificativ în soluționarea crizei din Ucraina. Războiul lansat de Rusia împotriva acesteia ''marchează un mare punct de inflexiune geopolitic și istoric al secolului al XXI-lea și creează riscul revenirii la imperii și la un conflict pentru granițe'', consideră liderul de la Elysee.

Înainte de a transmite acest mesaj, Macron s-a întâlnit cu predecesorii săi Francois Hollande și Nicolas Sarkozy, pentru a schimba opinii despre situația actuală și a afla din experiența lor legată de alte conflicte militare.

În timp ce Hollande a apreciat că trebuie intensificate sancțiunile împotriva Rusiei, Sarkozy a estimat că diplomația este singura cale posibilă în conflictul ruso-ucrainean și că lumea are nevoie de noi instituții și mecanisme multilaterale. ''Nimic nu mai funcționează astăzi. Nici NATO, nici G7, nici G20, a cărui creare am susținut-o. Nici măcar ONU, care oscilează între apatie și imobilism'', a remarcat fostul președinte de dreapta francez.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău