Macron prezintă un plan de mutare a producției de medicamente în Franța

  • 13 Iunie 2023 17:37
Macron prezintă un plan de mutare a producției de medicamente în Franța

Președintele Emmanuel Macron a anunțat marți, 13 iunie, că intenționează să mute în Franța producția a circa 50 de medicamente esențiale, pentru ca sistemul de sănătate să poată face față penuriilor de produse de largă utilizare cum ar fi antibioticele sau chiar paracetamolul, transmite Agerpres.

În cursul unei vizite în departamentul Ardeche din sud, șeful statului s-a referit la produsele farmaceutice "pentru care s-a dovedit dependența noastră de importuri extra-europene" și pentru care este necesară deci "relocalizarea" producției.

Pentru 25 de medicamente, producția va fi mutată în Franța sau crescută semnificativ încă din următoarele săptămâni, a precizat președintele.

Există medicamente produse deja pe plan intern, însă în cantități insuficiente față de cerere, a explicat un consilier al președinției franceze. Statul va susține opt proiecte de mutare, care necesită investiții totale de peste 160 de milioane de euro, a arătat el. Sunt vizate amoxicilina produsă de compania britanică GSK la Mayenne, unele produse strategice pentru anestezie și reanimare, analgezice din familia morfinei și medicamente oncologice.

Unul din proiecte se referă chiar la laboratorul Aguettant din Champagne, vizitat marți de Macron.

Președintele a promis că în zilele următoare se va aloca o primă tranșă de fonduri, de 50 de milioane de euro, pentru astfel de proiecte.

Cele 50 de medicamente identificate deocamdată sunt pe o listă de 450 de produse prioritare, pentru care "trebuie neapărat să ne securizăm lanțurile, fie prin mutarea completă, fie prin diversificare și continuarea inovării", a spus el.

Lista urma să fie prezentată marți Senatului Franței de ministrul sănătății, Francois Braun.

Franța este dependentă de importurile de medicamente în proporție de 60-80%, principala sursă fiind China, iar conform unui studiu realizat în martie de compania BVA pentru France Assos Sante (asociație a pacienților și beneficiarilor de servicii de sănătate), citat de președinție, 37% din francezi s-au confruntat cu penurii în farmacii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău