Macron nu vede 'un consens posibil' cu Turcia privind definiția terorismului

  • 04 Decembrie 2019 19:47
Macron nu vede 'un consens posibil' cu Turcia privind definiția terorismului

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că nu există "un consens posibil" cu Turcia privind definiția terorismului, în cadrul unei conferințe de presă susținute la finalul summitului NATO la Watford, în apropiere de Londra, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Nu văd un consens posibil", a spus el, în contextul în care Turcia a lansat o ofensivă în Siria împotriva grupurilor kurde prezente într-o zonă de frontieră, pe care le consideră teroriste. Acestea au susținut însă coaliția internațională condusă de SUA în lupta sa împotriva grupării Statul Islamic și a altor organizații jihadiste.

"Este clar că nu suntem de acord să clasificăm ca grupări teroriste Unitățile de protecție a poporului (YPG) și Partidul uniunii democratice (PYD) și cred că asupra acestui lucru există un consens", a adăugat el, referindu-se la partenerii din NATO în afară de Turcia.

"Combatem PKK (Partidul muncitorilor din Kurdistan) și pe toți cei care desfășoară activități teroriste împotriva Turciei, de manieră foarte clară, dar nu facem această conexiune pe care Turcia o dorește între aceste grupuri diferite politice sau militare, deci există un dezacord, nu a fost înlăturat", a subliniat el.

PKK, organizație separatistă kurdă în luptă armată împotriva puterii centrale turce, este clasificat drept organizație teroristă de Turcia, dar și de numeroase țări, printre care Franța și SUA.

Relațiile între Paris și Ankara s-au tensionat după lansarea ofensivei turce în nordul Siriei împotriva miliției kurde YPG, un aliat cheie în lupta împotriva SI.

Turcia este exasperată de susținerea de către Franța a Forțelor democrate siriene (FDS), care includ YPG, considerate de Ankara o extensie a PKK, notează AFP.

O întâlnire care a avut loc marți seara între Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, prim-ministrul britanic Boris Johnson și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, pe marginea reuniunii NATO, nu a permis înlăturarea "tuturor ambiguităților", potrivit președintelui francez.

Pe de altă parte, prim-ministrul Boris Johnson a spus că liderii german, francez și britanic au convenit să aibă mai multe discuții cu Turcia, după ce au recunoscut "presiunea uriașă" asupra căreia se află țara, relatează DPA.

"Recunoaștem presiunea uriașă cu care se confruntă Turcia", a spus Johnson, menționând refugiații, terorismul și amenințarea reprezentată de PKK. "Așa că am convenit să continuăm discuțiile în acest format", a precizat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău