Macron îl primește pe Orban la un dineu în care vor discuta despre „unitatea'' față de Moscova și statul de drept

  • 13 Martie 19:27
Macron îl primește pe Orban la un dineu în care vor discuta despre „unitatea'' față de Moscova și statul de drept

Emmanuel Macron îl primește luni seară pe Viktor Orban la Paris pentru a insista asupra "unității țărilor europene" privind războiul din Ucraina, precum și asupra "valorilor europene" și a "statului de drept", anunță președinția franceză, citată de Agerpres.

În timpul unui dineu de lucru la Palatul Elysée, șeful statului francez și liderul ungar urmează să pregătească Consiliul European de pe 23 și 24 martie de la Bruxelles. Ei vor evoca "chestiuni de politică industrială, energie și migrație", a declarat președinția franceză.

Viktor Orban navighează împotriva curentului partenerilor săi europeni în dosarul ucrainean de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina în urmă cu un an. El critică "războiul indirect" purtat de Europa împotriva Rusiei și a lansat la sfârșitul lui februarie un nou apel la încetarea focului.

În același timp, liderul naționalist a avut mai multe fricțiuni cu Uniunea Europeană pe tema respectării fluctuante a statului de drept în Ungaria, chestiune pe care Emmanuel Macron, mai eurofil, va încerca să o abordeze din nou luni seară.

Dineul de la Palatul Elysée, la peste un an de la ultima lor întâlnire bilaterală în decembrie 2021 la Budapesta, "va fi o ocazie de a reafirma importanța valorilor europene și a unității țărilor UE în susținerea pentru Ucraina în contextul agresiunii ruse, în special prin aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei", a transmis anturajul președintelui francez.

Acesta va reitera, de asemenea, "necesitatea ratificării, de către Ungaria, a aderării Finlandei și Suediei la NATO".

Din cei 30 de membri ai Alianței Nord-Atlantice, numai Turcia și Ungaria trebuie să mai ratifice cele două candidaturi depuse în plin război în Ucraina. O sursă diplomatică franceză s-a declarat luni "destul de încrezătoare" în ceea ce privește procesul parlamentar angajat de partea ungară.

De la începutul conflictului în februarie 2022, Budapesta, foarte dependentă de importurile de hidrocarburi rusești, menține o poziție ambiguă, ferindu-se să-l critice pe președintele rus, notează AFP.

Viktor Orban, care întreținea legături strânse cu Vladimir Putin înainte de război, refuză să trimită arme Kievului și critică sancțiunile europene împotriva Moscovei, chiar dacă le-a votat.

De la revenirea sa la putere în 2010, liderul naționalist a atacat progresiv celelalte puteri în stat, fie că este vorba despre media sau despre justiție, atrăgându-și cu regularitate critici din partea Uniunii Europene.

UE blochează circa 12 miliarde de euro reprezentând fonduri destinate Budapestei în așteptarea reformelor anticorupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Fri
20
Sat
22
Sun
22
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău