Macron îi promite lui Zelenski noi ajutoare militare franceze și cere un armistițiu olimpic

  • 15 Mai 08:27
Macron îi promite lui Zelenski noi ajutoare militare franceze și cere un armistițiu olimpic

Franța va furniza Ucrainei ajutoare militare suplimentare în zilele și săptămânile următoare, i-a promis marți președintele francez Emmanuel Macron omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, într-o discuție telefonică în care șeful statului francez a pledat pentru un armistițiu pe durata desfășurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, armistițiu care de asemenea ar putea înlesni o eventuală negociere între Kiev și Moscova pentru a pune capăt războiului declanșat de Rusia, relatează agențiile Reuters și EFE, scrie Agerpres.

În convorbirea cu președintele ucrainean, Macron a "reafirmat hotărârea Franței de a oferi (Ucrainei) tot sprijinul necesar, pe termen lung și împreună cu ansamblul partenerilor săi, pentru a face să eșueze războiul de agresiune al Rusiei", potrivit unui comunicat al președinției franceze, citat de sursă.

Macron i-a detaliat lui Zelenski livrările de echipamente militare pe care Franța le va oferi Ucrainei în zilele și săptămânile următoare, detalii care nu au fost prezentate public în comunicatul președinției franceze. Mai târziu, ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a precizat că printre echipamentele ce vor fi furnizate Kievului se va regăsi și un nou lot de rachete antiaeriene Aster pentru sistemele SAMP/T-MAMBA.

Pe de altă parte, a mai menționat Palatul Elysee în comunicatul său, președintele francez "a pus accentul pe interesul unui armistițiu olimpic" în perioada desfășurării Jocurilor Olimpice de vară care vor avea loc la Paris între 26 iulie și 11 august.

În cadrul unui asemenea armistițiu, menționează președinția franceză, Rusia ar trebui "să înceteze operațiunile (militare) în desfășurare", astfel încât să se permită "inițierea oricărei inițiative diplomatice utile pentru începerea unor negocieri, cu respectarea dreptului internațional și a intereselor legitime ale Ucrainei".

Ideea unui "armistițiu olimpic" în toate conflictele din lume pe durata desfășurării Jocurilor Olimpice de vară a fost sugerată de Președinții Franței și Chinei, Emmanuel Macron și Xi Jinping, în urma unei întrevederi avute pe 6 mai la Paris.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău