Macron dorește o „revizuire completă” a sistemului de justiție înaintea alegerilor prezidențiale și legislative

  • 18 Octombrie 2021 12:54
Macron dorește o „revizuire completă” a sistemului de justiție înaintea alegerilor prezidențiale și legislative

Pentru a răspunde nemulțumirii magistraților și criticilor cu privire la lentoarea justiției, președintele francez Emmanuel Macron lansează luni o consultare denumită „Stările generale în justiție”, menită să propună reforme pentru a „revizui total” sistemul judiciar, relatează AFP.


„Stările generale" își are originea în istoria medievală a Franței, când era convocată o dezbatere generală a tuturor plătitorilor de impozite, chemați să decidă în probleme legate de o situație de criză (politică, financiară, război). Astfel, timp de mai multe luni, se vor reuni grupuri de lucru din întregul sistem al justiției: judecători, procurori, grefieri, auxiliari, avocați, executori judecătorești, supraveghetori din penitenciare, precum și voluntari din rândul cetățenilor, printr-o platformă digitală.

O comisie independentă va conduce lucrările și va garanta independența lor. Aceasta va fi prezidată de înaltul funcționar Jean-Marc Sauve - președinte al Comisiei de anchetă care a publicat la începutul lunii octombrie un raport copleșitor despre abuzurile sexuale asupra minorilor în Biserica catolică.

În baza propunerilor ce vor făcute în timpul consultărilor, această comisie își va prezenta guvernului în februarie concluziile cu o "cartă albă" pentru o „revizuire totală" a justiției, potrivit președinției franceze.

„Tot ce va putea intra sub incidența regulilor", adică ceea ce nu are nevoie de votarea unei legi pentru a fi aplicat, „va fi făcut cât mai repede posibil, cu pragmatism" înaintea alegerilor prezidențiale și legislative din primăvara anului 2022, continuă președinția Republicii.

În schimb, pentru că Adunarea Națională (parlamentul bicameral) își va înceta mandatul la sfârșitul lunii februarie, cu o lună și jumătate înaintea alegerilor prezidențiale, tot ceea ce va cădea sub incidența legii, deci inclusiv ceea ce necesită o finanțare bugetară, va trebui să aștepte noul parlament.

Șeful statului anunțase această dezbatere încă în iunie, după ce îi primise pe doi dintre cei mai înalți magistrați ai Franței, Chantal Arens, prima femeie președinte a Curții de Casație, și Francois Molins, procurorul general al Curții de Casație.

Îngrijorați de „acuzațiile sistematice la adresa justiției", criticată de sindicatele poliției și de responsabili politici pentru lentoarea sa și pentru presupusul său laxism, cei doi i-au transmis lui Macron nemulțumirea magistraților și au cerut această măsură. Situația s-a complicat după inculparea ministrului justiției, Eric Dupond-Moretti, pentru conflict de interese. Acesta a denunțat un „război" al anumitor sindicate ale magistraților.

Emmanuel Macron, însoțit de ministrul justiției, va pronunța luni un discurs la Palatul Congreselor din Poitiers (vest).

El va avea un schimb de opinii cu cetățeni, studenți în drept, aleși, profesioniști ai justiției din toată Franța și reprezentanți ai forțelor de ordine, a precizat Palatul Elysee. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău