Macron denunță o 'tentativă de asasinat' și îi cere lui Putin clarificări. Răspunsul Kremlinului

  • 14 Septembrie 19:35
Macron denunță o 'tentativă de asasinat' și îi cere lui Putin clarificări. Răspunsul Kremlinului

În cursul unei convorbiri telefonice, președintele francez Emmanuel Macron i-a cerut luni clarificări omologului său rus Vladimir Putin cu privire la cazul opozantului rus Aleksei Navalnîi, spitalizat în prezent la clinica Charite din Berlin, după ce demersuri similare au fost făcute înainte de către Germania, SUA, Uniunea Europeană și G7, informează AFP.

Președintele francez i-a cerut liderului rus 'să facă lumină deplină fără întârziere' asupra 'tentativei de asasinare' a lui Aleksei Navalnîi, tentativă pe care a calificat-o drept 'otrăvire', a anunțat Palatul Elysee.


'O clarificare este necesară din partea Rusiei în cadrul unei anchete credibile și transparente', i-a transmis lui Putin șeful statului francez, precizând că 'Franța împărtășește, pe baza propriilor analize, concluziile mai multor parteneri europeni cu privire la faptele de otrăvire (a lui Navalnîi) cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok'.

Până în prezent Franța s-a exprimat cu privire la acest caz în cadrul G7 și al UE la nivel de Minister de Externe.

Internat în august la terapie intensivă într-un spital dintr-un oraș din Siberia după ce i se făcuse rău în avion, Aleksei Navalnîi, considerat opozantul nr.1 al Kremlinului, a fost transferat în Germania. Medicii germani au spus că au găsit în organismul său urme de otrăvire cu agent neurotoxic de tipul Noviciok, substanță concepută în perioada sovietică în scopuri militare.

Săptămâna trecută, criticile occidentale s-au înmulțit. UE a evocat posibile sancțiuni, iar cancelarul german Angela Merkel a făcut cunoscut faptul că Germania nu exclude înghețarea proiectului său emblematic de gazoduct cu Rusia, Nord Stream 2, destinat să aprovizioneze Europa cu gaze rusești prin Marea Baltică.

Țările G7, între care Franța, au cerut marți Moscovei să-i aducă 'urgent' în fața justiției pe autorii 'otrăvirii confirmate' a lui Navalnîi, denunțând ca 'inacceptabilă' orice fel de utilizare a armelor chimice.

Secretarul de stat american Mike Pompeo nu a exclus posibilitatea ca otrăvirea opozantului rus să fi fost orchestrată de 'înalți responsabili' ruși.

Kremlinul a contraatacat, indicând că 'orice tentativă de a asocia Rusia în vreun fel cu ceea ce s-a întâmplat este inacceptabilă'.

Berlinul, la rândul său, a anunțat luni că laboratoare francez și suedez au confirmat că opozantul rus a fost victima otrăvirii cu un agent neurotoxic de tip Noviciok.

Acest caz a dat o lovitură dură dialogului franco-rus pe care Emmanuel Macron încerca să-l relanseze, întinzându-i mâna lui Vladimir Putin, ceea ce a provocat unele temeri în rândul aliaților europeni.

Putin a calificat luni drept 'neîntemeiate' și 'fără fundament' acuzațiile formulate împotriva Rusiei în cazul Navalnîi, în cursul convorbirii telefonice avute cu Emmanuel Macron, notează EFE.

'Situația din jurul 'cazului lui Navalnîi' a fost minuțios abordată, Vladimir Putin subliniind caracterul inadecvat al acestor acuzații nefondate față de partea rusă', susține Kremlinul într-un comunicat, indicând că această convorbire telefonică a avut loc la inițiativa lui Macron.

Președintele rus a subliniat că 'pentru a clarifica circumstanțele reale ale celor întâmplate, specialiștii germani ar trebui să furnizeze Rusiei probe biologice, raportul medical cu rezultatele analizelor lui Navalnîi și inițierea unei acțiuni comune cu medicii ruși'.AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,1 m/s
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
10
Sun
8

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău