Macron cere UE să nu urmeze SUA sau China în chestiunea Taiwanului

  • 09 Aprilie 2023 17:30
Macron cere UE să nu urmeze SUA sau China în chestiunea Taiwanului

Președintele francez Emmanuel Macron cere Uniunii Europene să nu urmeze SUA sau China în chestiunea Taiwanului, refuzând "intrarea într-o logică de bloc contra bloc", într-un interviu apărut duminică în cotidianul economic francez Les Echos, potrivit Agerpres.

"Cel mai rău lucru ar fi să ne gândim că noi, europenii, ar trebui să îi urmăm pe alții" în chestiunea Taiwanului "și să ne adaptăm la ritmul american și la suprareacția chineză", afirmă șeful statului francez în acest interviu acordat vineri, în timpul deplasării sale în China.

Intervievat chiar înainte ca Beijingul să declanșeze sâmbătă manevre militare majore în jurul Taiwanului, Macron a făcut apel la UE "să se trezească": "Prioritatea noastră nu este să ne adaptăm la agenda altora în toate regiunile lumii".

"De ce trebuie să mergem în ritmul ales de alții? La un moment dat, va trebui să ne pune întrebarea privind interesul nostru", știind că "nu vrem să intrăm într-o logică de bloc contra bloc", insistă el.

Macron a abordat vineri cu omologul său chinez Xi Jinping chestiunea insulei.

China, care consideră Taiwanul drept provincia sa, se opune oricărui contact oficial între Taipei și guvernele străine.

Un astfel de contact a fost întâlnirea de miercuri, din California, dintre lidera taiwaneză Tsai Ing-wen și președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, care a stârnit furia liderilor chinezi și care a determinat trei zile de manevre militare.

Vineri, discuția dintre Macron și Xi a fost "densă și sinceră", a transmis Palatul Elysée, evidențiind atenția șefului statului francez în legătură cu "acumularea de tensiuni în regiune" care ar putea conduce la un șir de accidente.

Pledând pentru ca "autonomia strategică" să fie "lupta Europei", Macron atrage atenția în interviul pentru Les Echos asupra "unei accelerări a tulburărilor duopolului" China-SUA, cu riscul de a nu mai avea "nici timpul și nici mijloacele de a finanța" această "autonomie strategică".

"Am deveni vasali, deși putem fi al treilea pol dacă avem la dispoziție câțiva ani pentru a-l construi", a spus el.

"Paradoxul ar fi că în momentul în care punem în aplicare elementele unei adevărate autonomii strategice europene, începem să urmăm politica americană, printr-un fel de reflex de panică", a continuat Macron.

Șeful statului francez a salutat, de asemenea, că "a câștigat bătălia ideologică" în cadrul Uniunii Europene: "În urmă cu cinci ani, se spunea că suveranitatea europeană nu există". El pledează pentru "consolidarea industriei noastre de apărare" și "accelerarea luptei pentru energia nucleară și regenerabilă" pe continent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău