Macron cere NATO garanții de securitate pentru Ucraina și statelor europene să cumpere arme produse în Europa

  • 31 Mai 2023 18:40
Macron cere NATO garanții de securitate pentru Ucraina și statelor europene să cumpere arme produse în Europa

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut acordarea unor garanții de securitate "tangibile și credibile" Ucrainei, în așteptarea aderării acestei țări la NATO, și a pledat pentru o "Europă a apărării" mai puternică în cadrul NATO, în pofida rezervelor la acest capitol exprimate de mai multe țări est-europene, transmite Agerpres.

Într-un discurs susținut la Forumul regional de securitate Globsec, președintele francez a cerut de asemenea Uniunii Europene să-și "regândească" guvernanța și "să inventeze" alte "formate" pentru a putea integra mai repede în rândurile sale statele candidate din Balcani, precum și Ucraina și Republica Moldova.

"Dacă vrem (...) să avem greutate în fața Rusiei, dacă vrem să fim credibili față de ucraineni, trebuie să dăm Ucrainei mijloacele de a împiedica orice nouă agresiune (rusă) și să o includem într-o arhitectură de securitate credibilă", a indicat Macron.

Garanțiile pe care el le sugerează ar putea fi acordate de diferite state membre ale NATO, până la intrarea efectivă a Ucrainei în Alianță, dar care va rămâne într-o perspectivă îndepărtată atât timp cât se află în război cu Rusia.

În astfel de garanții s-ar putea regăsi și livrările de arme și de tehnologii militare, precum și instruirea militarilor ucraineni, în special a piloților avioanelor de vânătoare occidentale ce vor fi livrate Ucrainei.

"Trebuie să construim ceva între securitatea oferită Israelului (de către SUA n. red.) și o aderare deplină" la NATO a Ucrainei, a mai sugerat Macron, admițând însă că este puțin probabil un consens la summitul NATO de la Vilnius asupra aderării Ucrainei la Alianță.

Șeful statului francez s-a lansat și într-o pledoarie în favoarea "suveranității europene", mai ales pe plan militar, idee primită însă cu rezerve de statele est-europene care se tem cel mai mult de Rusia și ale căror guverne preferă mai degrabă o apropiere strânsă de SUA.

"Nu trebuie să lăsăm Europa să fie răpită încă o dată", a clamat Macron, făcând aluzie la vechiul război rece dintre Occident și URSS. O "Europă a apărării", "pilon european în cadrul NATO", este "indispensabilă pentru a fi credibili pe termen lung", a motivat Macron, care a în plus a îndemnat statele europene să cumpere arme produse de industria europeană de apărare și să-și adapteze armatele cu o "capacitate de lovire în profunzime".

"Geografia nu se va schimba", va trebui de asemenea "să coabităm într-o manieră mai pașnică, fără nicio naivitate, cu Rusia de mâine", a mai apreciat liderul de la Elysee.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău