Macron cere încetarea bombardamentelor în estul Ucrainei

  • 18 Februarie 2022 17:20
Macron cere încetarea bombardamentelor în estul Ucrainei

Președintele francez Emmanuel Macron a făcut apel vineri, la Bruxelles, la "încetarea acțiunilor militare" care "s-au înmulțit" în estul Ucrainei unde "presiunea militară rusă nu slăbește", relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

"Situația este extrem de îngrijorătoare" și s-a soldat "în ultimele ore cu mai multe victime, din câte se pare", a declarat el. "Nu avem probe ale unor dezangajări militare ruse în acest stadiu", le-a spus președintele francez jurnaliștilor la finalul summitului UE-Uniunea Africană.

"Bombardamentele în zona de conflict au fost reluate. În primul rând, facem apel la încetarea acestor acțiuni militare și la o dezescaladare rapidă, în al doilea rând, la reluarea negocierilor constructive, pentru că noi continuăm să spunem că prin dialog poate fi soluționată această situație", a adăugat el.

"Salut declarațiile președintelui Putin, dar dacă vrei să fii un partener fiabil, este mereu bine ca acțiunile să fie conforme cu declarațiile. Prin urmare, vrem să putem avea elementele concrete care le urmează", a mai spus Emmanuel Macron.

Făcând apel la "păstrarea calmului", Macron a reamintit că "următoarele ore vor da naștere unei coordonări strânse între aliații europeni și americani", o videoconferință fiind prevăzută vineri între președintele american Joe Biden și mai mulți lideri europeni.

Separatiștii ruși din estul Ucrainei au declarat vineri că evacuează locuitorii din teritoriile separatiste Donețk și Lugansk în Federația Rusă, ceea ce reprezintă o schimbare dramatică în conflict, despre care Occidentul crede că Moscova ar putea-o utiliza pentru a justifica o invazie a Ucrainei, notează Reuters.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că nu are nicio informație despre situația din regiunea Donbas după ce liderii separatiștilor au anunțat evacuarea locuitorilor în Rusia, relatează Interfax, preluată de Reuters.

De asemenea, Peskov a spus că nu știe dacă decizia a fost coordonată cu Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău