Macron cere iertare în numele Franței musulmanilor algerieni recrutați de armată în războiul de independență

  • 20 Septembrie 2021 18:47
Macron cere iertare în numele Franței musulmanilor algerieni recrutați de armată în războiul de independență

Emmanuel Macron a cerut iertare, luni, în numele Franței, tuturor musulmanilor care au servit ca auxiliari în armata franceză în timpul războiului de independență din Algeria. Președintele francez a anunțat și adoptarea în curând a unei legi reparatorii, transmite AFP.

"Combatanților vreau să le transmit recunoștința noastră; nu îi vom uita niciodată. Cer iertare, nu vom uita", a declarat Macron cu ocazia unei ceremonii omagiale la Palatul Elysée, unde au fost prezenți foști combatanți, descendenți ai lor, responsabili de asociații și personalități.

Macron a promis prezentarea până la sfârșitul anului a unui proiect care "să înscrie în marmura legilor noastre recunoștința și reparația față de harki". "Harki" sunt foștii combatanți - până la 200.000 de bărbați - recrutați ca auxiliari de armata franceză în timpul războiului de independență din Algeria între 1954 și 1962. La finalul războiului, o parte dintre ei, abandonați de guvernul de la Paris, au fost victimele represaliilor în Algeria.

Alte câteva zeci de mii, adesea împreună cu soții și copii, au fost transferați în Franța, unde au fost plasați în "tabere de tranzit și relocare", în condiții de trai precare și traumatizante.

Acești foști combatanți și descendenții lor formează astăzi în Franța o comunitate de câteva sute de mii de persoane. Ei s-au integrat cu dificultate, fiind simultan asimilați unor imigranți și respinși de către alți imigranți, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

În anul 2000, președintele algerian Abdelaziz Bouteflika i-a calificat drept "colaboratori" și, deși a criticat condițiile în care locuiau în Franța, a exclus revenirea lor în Algeria, afirmând că aceasta nu mai era țara lor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău