Măcelul de la Kramatorsk: Gara din estul Ucrainei a fost bombardată cu muniție interzisă de legea internațională

  • 13 Aprilie 2022 16:09
Măcelul de la Kramatorsk: Gara din estul Ucrainei a fost bombardată cu muniție interzisă de legea internațională

În atacul asupra gării din Kramatorsk, în urma căruia și-au pierdut viața peste 50 de persoane care încercau să fugă din calea conflictului, au fost folosite bombe cu dispersie care sunt interzise prin Convenția privind Munițiile cu Dispersie, se arată într-o investigație BBC.

Bombele cu dispersie eliberează mai multe bombe mai mici care se răspândesc și explodează acoperind o zonă mult mai extinsă decât cea afectată de o bombă convențională, notează DIGI24.

Atacul de la Kramatorsk, în care au murit 57 de persoane și alte 109 au fost rănite, reprezintă unul dintre cele mai sângeroase incidente din întreg războiul din Ucraina, scrie The Guardian.

Niciun soldat nu era prezent în zona gării în momentul în care două rachete Tochka-U au explodat deasupra mulțimii de oameni care așteptau să vină trenurile cu care să fie evacuați. Cei mai mulți erau copii și femei.

Dovezile care arată că au fost folosite bombe cu dispersie împotriva civililor

Jurnaliștii de la BBC au vizitat gara din Kramatorsk după ce a avut loc atacul și au constatat urme clare asemănătoare cu cele lăsate în de rachetele încărcate cu muniție cu dispersie.

Multele explozii care rezultă în urma folosirii bombelor cu dispersie împrăștie fragmente în toate direcțiile care lasă urme ale impactului lor cu mediul înconjurător.

Una dintre clădirile din zona gării prezenta astfel de urme în apropiere de gaura lăsată de impactul unei bombe cu zidul casei.

Arma folosită în măcelul de la gara din Kramatorsk
Urme clare ale folosirii bombelor cu dispersie în atacul asupra gării din Kramatorsk. Colaj foto: BBC

Reporterii de la Washington Post, care au fost prezenți la fața locului la scurtă vreme după atac, au fost înștiințați de martori că au auzit „o deflagrație inițială urmată de patru sau cinci explozii”, tipic pentru bombele cu dispersie.

În apropierea gării au fost găsite rămășițele unei rachete sovietice Tochka-U, o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune care poate fi echipată cu o bombă cu dispersie care conține 50 de bombe mai mici.

Pe una dintre rachete era scris cu vopsea albă mesajul „pentru copii”. Moscova a negat că ar fi implicată în acest atac, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris atacul drept o acțiune de o „răutate fără limite”.

Au apărut dovezi că Rusia a mai folosit acest tip de rachete în războiul în desfășurare, dar și Ucraina are rachete Tochka-U în arsenalul său.

De ce sunt interzise bombele cu dispersie 

Folosirea acestor arme a atras critici din partea grupurilor care apără drepturile omului din cauza pagubelor pe care le fac și a pericolului pe care îl prezintă pentru populația civilă aflată în zona de conflict.

Aceste bombe pot răspândi până la 50 de dispozitive explozive pe o arie de 400 de metri și au capacitatea de a provoca multe victime civile dacă sunt detonate în zone dens populate.

Arma folosită în măcelul de la gara din Kramatorsk
Bombele cu dispersie pot răspândi până la 50 de dispozitive explozive pe o arie de 400 de metri și au capacitatea de a provoca multe victime civile dacă sunt detonate în zone dens populate. Captură foto: BBC

Mai există și riscul ca unele din aceste submuniții să nu detoneze la impact, ceea ce se întâmplă destul de des cu rachetele sovietice vechi care ar fi trebuit scoase din uz acum zeci de ani.

Convenția privind Munițiile cu Dispersie semnată în 2008 interzice folosirea acestor arme, dar Rusia și Ucraina nu sunt semnatare ale tratatului.

Rușii au fost deja acuzați că au folosit bombe cu dispersie în atacul lor asupra orașului Harkov, ceea ce a declanșat o investigație din partea Curții Penale Internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău