Macedonia, invitată oficial să devină membră a NATO

  • 11 Iulie 2018 20:02
Macedonia, invitată oficial să devină membră a NATO

Liderii statelor din NATO, reuniți la Bruxelles, i-au adresat miercuri Macedoniei invitația oficială de a deveni membră a Alianței Nord-Atlantice, după ce autoritățile de la Skopje au soluționat disputa cu Atena privind denumirea țării, transmite agențiile internaționale de presă.

Luna trecută, autoritățile de la Skopje și Atena au pus capăt diferendului ce data de decenii în legătură cu vecinul nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părți fiind ''Republica Macedonia de Nord''. Această soluționare a determinat Grecia să renunțe la opoziția față de aderarea Macedoniei la NATO.

''Salutăm acordul istoric dintre Atena și Skopje referitor la soluția problemei denumirii. În conformitate cu politica noastră, am decis să invităm guvernul de la Skopje să înceapă tratativele de aderare pentru a se alătura alianței noastre'', relevă declarația comună a liderilor statelor membre ale NATO.

Pentru ca Macedonia să adere la Alianța Nord-Atlantică, este nevoie ca țara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum și să-și schimbe numele din punct de vedere constituțional. Numai după aceea parlamentul grec va ratifica acordul și aderarea Macedoniei la NATO.

Acordul încheiat de Macedonia și Grecia a întâmpinat opoziția fermă a naționaliștilor din ambele țări.

Începând din 1991, când Macedonia a devenit suverană în urma dezmembrării fostei Iugoslavii, Atena a acuzat-o de tentativă de însușire a moștenirii elene a provinciei grecești omonime și chiar de aspirații teritoriale față de Grecia.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău