Lux pe patru roți. În pandemie, unele primării și consilii raionale au dat sume enorme pe mașini confortabile (Moldova Curată)

  • 03 Aprilie 2021 15:45
Lux pe patru roți. În pandemie, unele primării și consilii raionale au dat sume enorme pe mașini confortabile (Moldova Curată)
SURSA IMAGINE: MOLDOVA CURATĂ

În vreme de pandemie, când autoritățile caută bani pentru echipament medical, consumabile și vaccinuri, unele autorități publice locale: consilii raionale sau primării, au cumpărat autoturisme noi, costul unora depășind jumătate de milion de lei. Cu banii alocați de APL pentru mașinile cumpărate anul trecut și în acest an, puteau fi achiziționate vaccinuri pentru a fi imunizați toți locuitorii raionului Basarabeasca, se arată într-o investigație realizată de „Moldova Curată”.

Potrivit sursei citate, la 17 martie 2020, Parlamentul a adoptat o Hotărâre prin care a declarat stare de urgență în întreaga țară. La o lună după aceasta, Guvernul a propus adoptarea unui proiect de lege pentru modificarea legii bugetului de stat pentru anul 2020, prin care au fost diminuate veniturile la buget și majorate cheltuielile. Urmare a acestor restricții bugetare, instituțiile publice trebuiau să-și revadă necesitățile și să folosească banii publici doar pentru achizițiile de bunuri și servicii strict necesare.

Însă, din martie anul trecut și până în luna martie anul curent, unele autorități publice locale au ales să dea banii pe mașini scumpe.

Președintele raionului Nisporeni: „Ce e așa senzație? Noi avem nevoie de așa mașină”

Consiliul Raional Nisporeni se pregătește să cumpere o mașină de peste jumătate de milion de lei. Concursul public de achiziționare a autoturismului s-a desfășurat la 5 martie curent, participând doar un singur agent economic. Urmează să fie cumpărată o Toyota în valoare de 555 de mii de lei.

Dumitru Lazăr, consilier raional la Nisporeni, a criticat această achiziție:

„Este o bătaie de joc, mai ales că suntem pe timp de pandemie. Anul trecut nu aveau bani pentru două școli. Sunt alte necesități mai stringente, cum ar fi apă, canalizare. Mai ales că la CR există deja o mașină de serviciu, de model Skoda Superb”.

La rândul său, președintele raionului Nisporeni, socialistul Vasile Mărcuță, răspunde că mașina era o necesitate, iar prețul este mare, deoarece autoturismul e de model hibrid:

„Ce e așa senzație? Noi avem nevoie de așa mașină”. În opinia sa, cheltuielile se vor compensa parțial prin economiile care se vor înregistra la buget pe seama consumului redus de carburanți.

Mașină la reducere

Tot de model Toyota e și mașina cumpărată de Primăria municipiului Hâncești, cu prețul de peste 304 mii de lei. Deși aveau două mașini destul de bune, una de model Skoda și alta, Audi Q7, autoritățile publice locale de la Hâncești au decis să-și înnoiască parcul auto. Consilierul local Marcel Petrușan a declarat pentru Moldova Curată că unii demnitari se gândesc doar la confortul lor.

Primarul municipiul Hâncești, Alexandru Botnari, spune, însă, că cele două autoturisme existente sunt deja vechi.

„Mașina Skoda Superb are 12 ani în primărie și Audi Q 7 are 13 ani. Consiliul a decis să le vindem, apoi s-a schimbat decizia și Skoda a fost transmisă la o întreprindere municipală, fiindcă la prețul pe care îl avea, mai bine să o lăsăm și să o utilizeze tot ai noștri. Audi încă nu s-a vândut. Noi am luat această Toyota Corrola cu 15 mii de euro, la reducere”, spune primarul.

Această marcă de mașină a fost aleasă și de Consiliul raional Ocnița. Anul trecut, cu doar câteva zile înainte de instituirea stării de urgență, Consiliul Raional Ocnița a declanșat procedura de achiziționare a unui autoturism nou, în valoare de 600 de mii de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău