Luvru, cel mai vizitat muzeu din lume, este pe cale să își doboare propriul record

  • 03 Decembrie 2018 17:30
Luvru, cel mai vizitat muzeu din lume, este pe cale să își doboare propriul record

Luvru, cel mai vizitat muzeu din lume, este pe cale să își doboare în acest an propriul record de frecventare și a decis să propună începând din ianuarie o nocturnă gratuită în prima sâmbătă din fiecare lună pentru a-și diversifica publicul, au anunțat miercuri directorii instituției muzeale, citați de AFP.

Prin prisma cifrelor de frecventare de la sfârșitul lunii noiembrie, muzeul parizian va ajunge la pragul de 10 milioane de vizitatori la sfârșitul acestui an, doborând astfel recordul de frecventare anuală, stabilit în 2012 cu 9,7 milioane de vizitatori, a precizat echipa managerială a muzeului, confirmând o informație dezvăluită de cotidianul Le Parisien.

În 2017, muzeul Luvru a înregistrat o creștere puternică a numărului de vizitatori (după reculul din 2016, provocat de atacurile teroriste comise la Paris în 2015), primind 8,1 milioane de vizitatori. Dacă se ține cont și de plătitorii de bilete de la Louvre-Lens, peste 8,5 milioane de vizitatori au putut să admire colecțiile muzeului Luvru în anul 2017.

Recordul care este pe cale să fie stabilit este dublat de anunțul lansării unei nocturne gratuite în fiecare lună, agrementată de diverse activități ludice, organizate pentru ca muzeul parizian să se deschidă în fața unui public nou, mai popular, diferit de vizitatorii obișnuiți și de turiștii străini.

Noul proiect, ce va debuta pe 5 ianuarie, îi vizează cu prioritate pe "francilieni" (rezidenții din Ile-de-France, regiunea din jurul Parisului, n.r.), dar și pe tineri și familiile care au copii. Inițiativa este propusă și deținătorilor de Pass Culture - un permis cultural pentru tineri, pe cale să fie creat de Ministerul Culturii din Franța.

Obiectivul dorește ca "această nocturnă să fie o veritabilă pârghie pentru democratizarea Luvrului", au precizat reprezentanții muzeului într-un comunicat.

Cele 12 seri de sâmbătă vor avea un program de vizitare cuprins între orele locale 18:00 și 21:45 și vor înlocui primele șase duminici gratuite din octombrie până în martie, o formulă abandonată pentru că nu a avut succes, întrucât regimul duminical de gratuitate nu a reușit atragerea acelor persoane care nu au obiceiul de a vizita muzee.

"Numărul de vizitatori naționali care vin pentru prima dată la Luvru era în scădere în timpul acestor duminici gratuite, în timp ce frecvența vizitatorilor străini creștea considerabil, în special la inițiativa agențiilor de turism, care profitau de această ocazie", au subliniat reprezentanții muzeului parizian.

"Categoriile populare nu au fost mai numeroase în timpul duminicilor gratuite: doar 16% dintre vizitatorii din timpul duminicilor gratuite erau muncitori", potrivit unui barometru al publicului de la Luvru.

Muzeul va propune vizitarea gratuită a aripilor Denon și Sully. Accesul în aripa Richelieu va fi gratuit, însă doar pe bază de rezervare. În centrul colecțiilor de antichități orientale, mai multe activități vor fi oferite vizitatorilor.

Anul 2019 va fi un an-test, atât în ceea ce privește alegerea intervalelor orare de vizitare, cât și activitățile propuse vizitatorilor.

În curtea Marly, cu ocazia primei nocturne din 5 ianuarie, un spațiu dedicat jocurilor de societate și un colț destinat lecturii vor fi amenajate între două sculpturi. Orchestre de alămuri, povești, ateliere de desenat, prezentări neașteptate ale operelor și vânători de comori vor completa oferta de activități pe care muzeul parizian le propune familiilor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău