Luptele continuă în Nagorno-Karabah, armistițiul nu este respectat (AFP)

  • 12 Octombrie 2020 10:36
Luptele continuă în Nagorno-Karabah, armistițiul nu este respectat (AFP)

Lupte între forțele separatiste armene și armata azeră continuau să aibă loc luni dimineața în Nagorno-Karabah, cu încălcarea unui armistițiu umanitar ce ar fi trebuit să intre în vigoare sâmbăta trecută, informează AFP, preluat de Agerpres.

Din Stepanakert, capitala separatistă, se puteau auzi în dimineața zilei de luni tiruri de artilerie provenind din sud-vestul republicii autoproclamate, potrivit unui jurnalist al AFP.

Din Azerbaidjan, alți reporteri ai AFP au auzit zgomotul surd al artileriei dinspre districtul Tartar, situat în nord-estul regiunii Nagorno-Karabah.

Ca de obicei, beligeranții se acuză reciproc de alimentarea ostilităților și își revendică succesul pe câmpul de luptă.

Astfel, Ministerul Apărării azer a anunțat pe Twitter că forțele separatiste bombardează districtele Goranboy, Tartar și Agdam și că sunt "extenuate" și se retrag din regiunea Hadrut.

Centrul de informare al guvernului armean asigură, la rândul său, că armata azeră a fost respinsă și că "a suferit pierderi omenești și de echipament militar".

Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni, și-a autoproclamat independența față de Azerbaidjan în anii 1990, intrând într-un război ce s-a soldat cu circa 30.000 de morți. De atunci, Baku acuză Armenia că ocupă o parte din teritoriul său, iar ciocnirile armate au loc aici cu regularitate.

Cu toate acestea, luptele în care se confruntă din 27 septembrie trupele separatiste, susținute de Armenia, și cele ale Azerbaidjanului sunt cele mai grave de la acordul de încetare a focului din 1994, notează AFP.

Un armistițiu umanitar ce trebuia să permită un schimb de prizonieri și de victime ar fi trebuit să intre în vigoare sâmbătă la miezul zilei, însă el nu a fost deloc respectat. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău