Luptători de la Azovstal ajunși prizonieri la ruși ar putea fi eliberați în schimbul oligarhului Viktor Medvedciuk

  • 22 Mai 2022 10:19
Luptători de la Azovstal ajunși prizonieri la ruși ar putea fi eliberați în schimbul oligarhului Viktor Medvedciuk

Moscova analizează posiblitatea de a elibera luptători ucraineni capturați la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol în schimbul lui Viktor Medvedciuk, un oligarh apropiat de președintele Vladimir Putin, care este arestat de ucraineni, relatează agenția France-Presse, preluată de Agerpres.

„Vom studia problema”, a afirmat deputatul Leonid Sluțki, membru al delegației ruse la ultimele negocieri cu Kievul, citat de agenția de presă Ria Novosti. El a dat acest răspuns sâmbătă, după ce a fost întrebat despre posibilitatea unui astfel de schimb.

Aflat la Donețk, oraș aflat sub control rus, Sluțki a precizat că posibilitatea unui astfel de schimb va fi abordată la Moscova de „cei care au prerogative pentru asta”.

Cine este Viktor Medvedciuk

Viktor Medvedciuk, în vârstă de 67 de ani, este un politician și un bogat om de afaceri ucrainean, prieten al președintelui rus, care a fost arestat la jumătatea lunii aprilie în Ucraina, în timp ce se pregătea să fugă din țară cu destinația Transnistria. 

Medvedciuk era arestat la domiciliu din mai 2021, fiind acuzat de înaltă trădare și „tentativă de jefuire a resurselor naturale din Crimeea”. A fugit însă din arestul la domiciliu în primele zile ale invaziei ruse din Ucraina și era căutat de atunci.

Vladimir Putin ar fi nașul fiicei lui Medvedciuk, iar politicianul, cu care liderul de la Kremlin obișnuia să-și petreacă vacanțele la Marea Neagră, era vehiculat ca una dintre posibilele opțiuni pentru a conduce un guvern-marionetă instalat de Moscova, în cazul în care rușii ar fi reușit să preia controlul asupra Kievului.

Rușii vor să-i declare „teroriști” pe luptătorii de la Azovstal

Vineri, armata rusă a anunțat că ultimii apărători ucraineni din orașul strategic Mariupol, ascunși săptămâni întregi în uriașul combinat siderurgic Azovstal, s-au predat. Numărul lor ar fi de peste 2.400. Printre aceștia se numără membri ai regimentului Azov, o unitate ultranaționalistă pe care Kremlinul o consideră „neo-nazistă”. Kievul speră să obțină eliberarea unor luptători de la Azovstal în schimbul unor prizonieri ruși.

La 26 mai, Curtea Supremă a Rusiei urmează să examineze însă o cerere de a considera regimentului drept „organizație teroristă”, ceea ce ar putea complica schimbul acestor prizonieri.

Liderul separatiștilor din Donețk, Denis Pușilin, a spus sâmbătă că soldații ucraineni care au apărat uzina Azovstal și s-au predat ar trebui să fie judecați. „Consider că tribunalul este inevitabil: justiția trebuie să triumfe”, a declarat Pușilin, citat de Ria Novosti, în cursul conferinței de presă în care s-a exprimat și Leonid Sluțki.

Posibilitatea ca Medvedciuk să fie predat rușilor în cadrul unui schimb de prizonieri mai fusese menționată și anterior, chiar la scurt timp după ce oligarhul a fost prins de ucraineni. Kremlinul a părut însă atunci să respingă această posibilitate. „Referitor la schimbul evocat cu atâta ardoare și plăcere de diferite personalități de la Kiev, Medvedciuk nu este cetățean rus, nu are nicio legătură cu operațiunea militară specială (în Ucraina), este un politician străin”, a declarat la 13 aprilie purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,71
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:5,66 m/s
Sun
0
Mon
-0
Tue
1
Wed
0
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău