Luni, 19 iulie, începe admiterea online la universități: Care sunt cele mai avantajoase oferte

  • 16 Iulie 2021 14:32
Luni, 19 iulie, începe admiterea online la universități: Care sunt cele mai avantajoase oferte

Universitățile din Republica Moldova încep de luni, 19 iulie, procesul de admitere, însă din cauza situației epidemiologice, candidații vor trebui să depună dosarele online. Viitorii studenți au o gamă largă de alegere între 29 de universități. Cele mai mari universități din Moldova propun tinerilor oferte destul de avantajoase. Pentru a lua cunoștință de acestea, viitorii studenți sunt îndemnați să acceseze site-urile oficiale ale universităților.

Începând de luni, 19 iulie, absolvenții școlilor și liceelor vor avea posibilitatea să depună dosarele la una dintre universitățile din Republica Moldova. Procedura se va face online, pe site-urile oficiale ale universităților și se va încheia la 30 iulie.

Fiecare dintre universități are propriile oferte, ce pot fi tentante pentru cei care se gândesc să aplice la una dintre ele, susține prorectorul Universității de Stat din Moldova, doctorul habilitat și profesorul universitar Violeta Cojocaru. Interviu realizat de Dumitrița Purici.

Ce oferte are Universitatea de Stat din Moldova pentru studenți?

„În acest an, Universitatea de Stat din Moldova vine cu circa 60 de programe de studii de învățământ superior la licență la cele 11 facultăți și 65 de programe pentru  studii de master. Bineînțeles că aceste oferte sunt rariate la facultățile Universității de Stat din Moldova, cum ar fi Facultatea de Biologie și Pedologie, Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică, Facultatea de Drept, Facultatea de Fizică și Inginerie, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Facultatea de Istorie și Filozofie,  Facultatea de Litere, Facultatea de Matematică și Informatică, Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială și Facultatea de Științe Economice.

Sunt și domenii mai solicitate, ca și în fiecare an de fapt, dacă e să vorbim de aceste domenii, acestea sunt: Business și Administrare, Marketing și Logistică, Contabilitate, Servicii Hoteliere și Turism, domeniul IT, Limbi Străine, Relații Internaționale. Astfel, venim și cu o noutate în acest an. La solicitarea beneficiarilor, este vorba de un program nou la studii de licență, arhitectură peisajeră și amenajarea spațiilor verzi, care combină competențele de proiectare, USM având tradiții frumoase și realizează de mai mult timp programul de master în domeniul landșaft și spații verzi. 

Pentru studiile de master, la fel, avem noutăți în acest an, cum ar fi studii de securitate națională, materiale avansate în chimie și bio-farmaceutică, fizică, tehnologii moderne în industria cosmetică, farmaceutică și în protecția mediului.”

La fel, USM are facultatea de Arte Frumoase, care în fiecare an vine cu oferte la cele șase secții: regie și măiestrie actoricească, coregrafie, dirijat coral, orchestral, folclor, artă decorativă.

De ce ar alege un eventual student anume Universitatea de Stat din Moldova?

„Un viitor student ar alege USM pentru studii de calitate, pentru promovarea inovării excelenței și lucrului în echipe multidisciplinare, pentru un nivel înalt al competențelor și abilităților absolvenților USM, pentru programele de motivare ce includ diverse categorii de burse și cazare gratuită în cămin. Universitatea de Stat din Moldova susține din venituri proprii candidații care pe parcursul anilor de liceu au demonstrat rezultate înalte dar nu au reușit să obțină un loc cu finanțare de la bugetul de stat. Programele de burse finanțate din fondul USM sunt o investiție, după părerea noastră, în crearea unui mediu academic și de cercetare performant, competitiv la nivel național, regional și global. Pentru valorificarea parteneriatelor regionale și internaționale în domeniile de interes comun, pentru mobilitățile academice deschise pentru studenți, pentru programe relevante pentru piața forței de muncă care sporesc angajabilitatea absolvenților USM, or încadrarea în câmpul muncii este acel criteriu care arată utilitatea ofertei educaționale prezentate de către Universitatea de Stat din Moldova.”

Tinerii care vor să depună dosarele pentru admitere sau care doresc să afle mai multe informații despre aceasta, sunt îndemnați să acceseze pagina oficială a universității, www.usm.md.

                                                                                                                                   

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău