Luna septembrie - termen limită pentru separarea Moldovatransgaz de Moldovagaz

  • 05 Iulie 2023 12:30
Luna septembrie - termen limită pentru separarea Moldovatransgaz de Moldovagaz

Procedura de desemnare a operatorului de sistem de transport a gazelor naturale va fi modificată pentru a permite Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică să asigure implementarea Pachetului Energetic III imediat după 10 septembrie 2023. Modificări la o serie de acte legislative în acest sens au fost aprobate astăzi în ședința Guvernului și vor intra în vigoare după votarea în Parlament și publicarea în Monitorul oficial, transmite Ministerul Energiei.

Proiectul definește procedurile prin care ANRE ar putea retrage licența operatorului care nu îndeplinește cerințele de certificare. Astfel, autoritatea de reglementare va putea retrage licența direct, prin propria hotărâre, care nu va putea fi suspendată de instanțele de judecată, similar cu prevederile legislației ce vizează actele administrative emise de Banca Națională a Moldovei.

Totodată, a fost propus mecanismul de transmitere și gestionare a rețelelor de transport, în contextul în care proprietarii rețelei nu vor încheia contracte de locațiune cu noul operator desemnat, prin emiterea unei hotărâri de către ANRE, care va ține loc de contract dintre părți. Desemnarea provizorie de către ANRE a noului titular de licență constituie un proces distinct față de operarea sistemului de transport a gazelor naturale în baza contractului de locațiune. Desemnarea provizorie are loc pe o perioadă de timp, până la certificarea noului titular de licență, iar contractul de locațiune are o durată de minim 5 ani, pentru a permite planificarea investițiilor necesare în sistem.

Unul dintre angajamentele de bază asumate de către Republica Moldova în raport cu Uniunea Europeană în sectorul energetic, constă în asigurarea separării și independenței operatorilor sistemelor de transport a gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală care desfășoară activitatea de producere, de distribuție, de stocare, de trading sau de furnizare a gazelor naturale, precum și față de orice întreprindere ce controlează întreprinderile ce desfășoară aceste activități.

„Rolul principal al operatorului independent a sistemului de transport în conformitate cu cerințele Pachetului energetic III este să asigure accesul nediscriminatoriu la rețelele de transport a gazelor naturale a utilizatorilor de sistem, ceea ce va crește competitivitatea pieței de gaze naturale din Republica Moldova”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

La 29 iulie 2022 prin Legea nr. 249/2022 au fost introduse o serie de prevederi noi care stabilesc un termen limită până la care operatorul sistemului de transport a gazelor naturale urmează să îndeplinească toate cerințele de separare și independență și să solicite certificarea de către ANRE, în caz contrar, procedura de certificare urmează a fi declanșată din oficiu sau la solicitarea Secretariatului Comunității Energetice. Totodată noile prevederi ale legii stabilesc că în caz de neconformare, licența operatorului urmează a fi retrasă, iar în locul acestuia ar urma să fie desemnat un alt operator al sistemului de transport a gazelor naturale în Republica Moldova.

Din cei doi operatori ai sistemului de transport licențiați în Republica Moldova, SRL „Vestmoldtransgaz” și SRL „Moldovatransgaz”, doar primul a fost certificat ca operator al sistemului de transport prin modelul de separare a proprietății, în anul 2021. „Moldovatransgaz” nu a respectat condițiile de certificare din cauza opunerii  SAP „Gazprom”, acționar majoritar al Moldovagaz. Secretariatul Comunității Energetice a inițiat procedura de infringement în raport cu Republica Moldova pentru nerespectarea și neimplementarea separării, iar proiectul de lege votat astăzi de Guvern va readuce Republica Moldova în normele Tratatului de instituire a Comunității Energetice.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău