Luna Sângerie | Eclipsă totală, vizibilă în această noapte și în România. Când a fost atestată cea mai veche eclipsă de Lună

  • 20 Ianuarie 12:57
Luna Sângerie | Eclipsă totală, vizibilă în această noapte și în România. Când a fost atestată cea mai veche eclipsă de Lună

O eclipsă totală de Lună va avea loc în această noapte şi va fi vizibilă şi în România. Potrivit Observatorului Astronomic, Luna va intra complet în umbra Pământului.

Maximul fenomenului se va produce la ora 7:12 dimineaţa, când Luna se va afla foarte aproape de orizontul de nord-vest.

Eclipsa va începe însă la ora 4:36.

Culoarea pe care o capătă satelitul natural al Terrei – nuanţe de portocaliu – în momentul în care trece prin umbra Pământului, a făcut ca fenomenul să mai fie cunoscut ca „luna sângerie”, menționează Radio România Actualități.

Eclipse de Lună au loc de cel puţin două ori pe an şi se produc întotdeauna la faza de Lună Plină (LP), atunci când Soarele este în opoziţie cu Luna, precizează Agerpres.

A doua eclipsă de Lună din acest an va fi parţială, se va produce pe 17 iulie şi va fi vizibilă din România.

Dincolo de spectaculozitatea acestor fenomene, eclipsele de Lună furnizează specialiştilor date privind atmosfera Pământului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiaţiei solare asupra atmosferei şi altele, Luna comportându-se ca un ecran pe care putem "citi" particularităţile atmosferei Pământului. Eclipsele de Lună sunt folosite şi pentru măsurarea vitezei de răcire a scoarţei lunare, în intervalul în care aceasta este lipsită de căldura Soarelui, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Cea mai veche eclipsă de Lună consemnată a avut loc în anul 3450 î.e.n. În vechile culturi, când avea loc o eclipsă, oamenii spuneau că soarele sau luna au fost înghiţite de balaur sau de dragon. La noi, oamenii spuneau că cele două corpuri cereşti erau mâncate de vârcolaci. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
2,56 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:64 %
Vint:3,1 m/s
Sun
4 °C
Mon
5 °C
Tue
7 °C
Wed
5 °C
Thu
1 °C

Curs oficial BNM 07 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3855 -0.0000
USD 17.4778 -0.0000
RON 4.0577 -0.0000
UAH 0.7329 -0.0000
RUB 0.2737 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău