Luna Sângerie | Eclipsă totală, vizibilă în această noapte și în România. Când a fost atestată cea mai veche eclipsă de Lună

  • 20 Ianuarie 2019 12:57
Luna Sângerie | Eclipsă totală, vizibilă în această noapte și în România. Când a fost atestată cea mai veche eclipsă de Lună

O eclipsă totală de Lună va avea loc în această noapte și va fi vizibilă și în România. Potrivit Observatorului Astronomic, Luna va intra complet în umbra Pământului.

Maximul fenomenului se va produce la ora 7:12 dimineața, când Luna se va afla foarte aproape de orizontul de nord-vest.

Eclipsa va începe însă la ora 4:36.

Culoarea pe care o capătă satelitul natural al Terrei – nuanțe de portocaliu – în momentul în care trece prin umbra Pământului, a făcut ca fenomenul să mai fie cunoscut ca „luna sângerie”, menționează Radio România Actualități.

Eclipse de Lună au loc de cel puțin două ori pe an și se produc întotdeauna la faza de Lună Plină (LP), atunci când Soarele este în opoziție cu Luna, precizează Agerpres.

A doua eclipsă de Lună din acest an va fi parțială, se va produce pe 17 iulie și va fi vizibilă din România.

Dincolo de spectaculozitatea acestor fenomene, eclipsele de Lună furnizează specialiștilor date privind atmosfera Pământului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiației solare asupra atmosferei și altele, Luna comportându-se ca un ecran pe care putem "citi" particularitățile atmosferei Pământului. Eclipsele de Lună sunt folosite și pentru măsurarea vitezei de răcire a scoarței lunare, în intervalul în care aceasta este lipsită de căldura Soarelui, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Cea mai veche eclipsă de Lună consemnată a avut loc în anul 3450 î.e.n. În vechile culturi, când avea loc o eclipsă, oamenii spuneau că soarele sau luna au fost înghițite de balaur sau de dragon. La noi, oamenii spuneau că cele două corpuri cerești erau mâncate de vârcolaci. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău