Luminița Odobescu: UE trebuie să confirme că sprijină ferm Ucraina atât timp cât va fi necesar

  • 13 Noiembrie 2023 20:10
Luminița Odobescu: UE trebuie să confirme că sprijină ferm Ucraina atât timp cât va fi necesar

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a participat, luni, la reuniunea șefilor de diplomații din statele membre ale Uniunii Europene - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfășurat la Bruxelles, context în care a vorbit despre situația din Israel și Fâșia Gaza și despre susținerea Ucrainei, relatează Agerpres.

Cu privire la situația din Israel și Gaza, ministrul român a reiterat condamnarea atacurilor teroriste ale Hamas, precum și sprijinul ferm pentru dreptul Israelului la autoapărare, în linie cu dreptul umanitar internațional, relatează un comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

De asemenea, ministrul Odobescu a exprimat regretul pentru numărul mare de victime civile și pentru agravarea situației umanitare. Ea a subliniat și sprijinul pentru eforturile în vederea furnizării de asistență umanitară și a salutat adoptarea declarației UE privind pauzele umanitare zilnice în Gaza, din 12 noiembrie, care reprezintă un semn al unității UE.

Oficialul român a informat cu privire la evacuările din Gaza ale cetățenilor români care au dorit să părăsească această regiune și a familiilor acestora, subliniind importanța coordonării consulare. De asemenea, a pledat pentru continuarea coordonării în cadrul UE, la nivel regional și global, în special cu SUA, cu obiectivul prevenirii extinderii conflictului în regiune. Ministrul Odobescu a evidențiat importanța ca UE să se implice în restabilirea orizontului politic pentru soluționarea crizei și revenirea la soluția celor două state, singura garanție pentru securitatea și stabilitatea în regiune.

Pe tema agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, miniștrii de externe din statele UE au avut un schimb de opinii privind ultimele evoluții din regiune și sprijinul Uniunii pentru Ucraina. Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a avut o intervenție prin video-conferință, menționează comunicatul MAE.

Luminița Odobescu a arătat că, "în condițiile în care Rusia se pregătește pentru un război pe termen lung, UE trebuie să confirme că sprijină ferm Ucraina atât timp cât va fi necesar", iar în acest sens este necesară finalizarea unui pachet cuprinzător pentru Ucraina, care să fie adoptat cu ocazia Consiliului European din decembrie 2023.

Acest pachet ar trebui să includă sprijin macrofinanciar pentru susținerea Ucrainei, inclusiv în cadrul Instrumentului European pentru Pace/EPF, noi sancțiuni la adresa Rusiei, adoptarea angajamentelor de securitate ale UE în sprijinul Ucrainei, precum și acordul liderilor pentru deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la UE. În context, ministrul român a salutat recomandarea Comisiei Europene adresată Consiliului UE de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova, precum și evaluarea pozitivă privind progresele decisive obținute pe calea reformelor de către cele două state, inclusă în Pachetul privind Extinderea UE 2023. Totodată, Odobescu a evidențiat importanța continuării eforturilor diplomatice pentru mobilizarea sprijinului global pentru Formula de Pace.

În ceea ce privește relațiile Armenia-Azerbaidjan, ministrul Luminița Odobescu a menționat contactele recente avute de partea română atât cu Armenia (consultări politice cu ministrul adjunct de Externe la București, 30 octombrie), cât și cu Azerbaidjan (vizita ministrului azer de Externe la București, 6 noiembrie). Ea a prezentat omologilor europeni principalele concluzii rezultate în urma acestor discuții de nivel înalt, evidențiind angajamentul exprimat de ambele părți pentru implicarea în procesul de pace. Ministrul român a exprimat susținere pentru măsuri de sprijin ale UE pentru Armenia, în plan umanitar, politic și economic. În același timp, a pledat în favoarea unei abordări echilibrate și constructive a UE, pentru a proteja rolul său de mediator, prin eforturile președintelui Consiliului European, Charles Michel, mai evidențiază sursa citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
8
Sun
7
Mon
7
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău