Luminița Odobescu: Țările NATO și UE nu își pot permite să fie slabe și trebuie să continue să susțină Ucraina atât cât este nevoie. Republica Moldova este cel mai afectat vecin al Ucrainei
-
12 Ianuarie 2024 10:35
Țările aliate nu își pot permite să fie “slabe” și trebuie să continue să susțină Ucraina atât cât este nevoie, a declarat, joi, ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său lituanian, Gabrielius Landsbergis, scrie Caleaeuropeană.ro
“Totul este legat de războiul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei și acesta este motivul pentru care, acum, nu ne putem permite să fim slabi și trebuie să continuăm să susținem Ucraina. Pentru ei este vital, dar este și o chestiune de securitate pentru noi. Am văzut asta direct sau indirect, cu dronele ruse căzute pe teritoriul României, dar nu e vorba doar de asta. Din acest motiv – și am vorbit despre asta azi – trebuie să continuăm să susținem Ucraina bilateral, dar și la nivelul UE. Ne-am exprimat speranța că, la începutul lunii februarie, la Consiliul European va fi găsită o soluție pentru adoptarea mecanismului de sprijin pentru Ucraina”, a afirmat Odobescu, citată de Agerpres.
Șefa diplomației române a participat joi, în Lituania, la reuniunea informală pe teme de securitate “Snow Meeting” organizată la Trakai. Reuniunea a abordat subiecte de interes pentru mediul de securitate: implicațiile strategice ale războiului de agresiune al Federației Ruse asupra Ucrainei, viitorul arhitecturii europene de securitate, aniversarea a 20 de ani de la extinderea NATO din 2004, Summitul NATO de la Washington din iulie 2024 și perspectivele cooperării cu regiunea Asia-Pacific
Ea a precizat că a vorbit cu Landsbergis despre implementarea planurilor regionale NATO și despre o “prezență militară solidă” pe Flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.
România va continua susținerea “consistentă” și “multidimensională” pentru Ucraina, a transmis ministrul.
“Vom continua să susținem lupta Ucrainei pentru independența sa, integritatea sa teritorială și suveranitatea sa atât cât este nevoie”, a adăugat ea.
De altfel, cele 31 de state aliate ale NATO și-au luat în mod ferm angajamentul, în cadrul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina, că vor continua să acorde Kievului ajutor militar, economic și umanitar în fața invaziei ruse care durează de aproape doi ani.
Totodată, președintele Volodimir Zelenski, aflat în turneu în țările baltice, a dat asigurări că “nu există nicio presiune din partea partenerilor occidentali” ca Ucraina să renunțe la luptă. Precizările sale au venit în contextul în care ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, a declarat în Parlamentul de la Roma că ”a venit timpul pentru o diplomație incisivă” între Ucraina și Rusia, adăugând că sprijinul militar destinat Kievului rămâne în continuare crucial pentru a asigura negocieri serioase.