Luminița Odobescu salută acordul politic din cadrul UE pentru un al doilea pachet de listări în cadrul regimului de sancțiuni privind destabilizarea Republicii Moldova

  • 20 Februarie 11:30
Luminița Odobescu salută acordul politic din cadrul UE pentru un al doilea pachet de listări în cadrul regimului de sancțiuni privind destabilizarea Republicii Moldova

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat luni, 19 februarie 2024, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfășurat la Bruxelles, transmite Radio Chișinău.

Potrivit unui comunicat MAE de la București, agenda reuniunii a inclus situația din Orientul Mijlociu, războiul de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Sahel.

Luminița Odobescu s-a referit la importanța înregistrării de progrese privind aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE, în baza pașilor recenți efectuați de Comisia Europeană.

În context, ministrul Luminița Odobescu a salutat acordul politic pe marginea unor noi propuneri ale României pentru un al doilea pachet de listări în cadrul regimului de sancțiuni privind destabilizarea Republicii Moldova și a exprimat speranța adoptării rapide a acestuia.

În cadrul discuțiilor privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a avut o intervenție prin videoconferință în cadrul căreia a mulțumit statelor membre pentru sprijin și a evidențiat necesitățile urgente ale Ucrainei pentru a putea face față Rusiei.

În contextul decesului în închisoare al politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, a fost prezentă la reuniune soția acestuia, Iulia Navalnaia, care a avut o scurtă intervenție privind evoluțiile recente și situația opoziției democratice din Rusia.

Ministrul Luminița Odobescu a subliniat importanța continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina și transmiterea unui mesaj puternic de unitate și solidaritate, inclusiv în contextul marcării, la 24 februarie, a doi ani de la începutul agresiunii Rusiei.

A subliniat importanța identificării rapide a unui acord politic privind sprijinul militar, reiterând susținerea pentru crearea unui Fond substanțial dedicat Ucrainei în cadrul Instrumentului European pentru Pace. A exprimat susținere pentru adoptarea rapidă a celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, precum și pentru pregătirea unui nou pachet de măsuri restrictive, având în vedere importanța menținerii presiunii asupra Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău