Luminița Odobescu: România va continua să sprijine Ucraina și Republica Moldova pentru gestionarea dificultăților din sectorul energetic

  • 30 August 08:18
Luminița Odobescu: România va continua să sprijine Ucraina și Republica Moldova pentru gestionarea dificultăților din sectorul energetic

Intensificarea acțiunilor hibride din partea Rusiei împotriva statelor din regiunea țării noastre este vizibilă, a declarat joi, pentru Agerpres, ministrul Afacerilor Externe de la București, Luminița Odobescu.

Șefa diplomației române a participat, la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Externe informal, care a reunit șefii diplomațiilor din Uniunea Europeană.

Invitat la reuniune a fost ministrul Afacerilor Externe ucrainean, Dmitro Kuleba.

"Am văzut cu toții atacurile constante ale Rusiei împotriva infrastructurii civile, mai ales asupra infrastructurii energetice și în acest context ministrul Kuleba a subliniat încă o dată importanța apărării aeriene și a sprijinului statelor membre pentru apărarea aeriană", a spus Odobescu.

În acest sens, ea a afirmat că deblocarea facilității europene pentru pace rămâne "crucială", în sensul rambursărilor cheltuielilor militare pentru Ucraina, care "sunt blocate de peste un an".

"S-a discutat despre revizuirea misiunii de asistență militară a Uniunii Europene pentru Ucraina, astfel încât să fie mai bine adaptată nevoilor forțelor armate ucrainene", a punctat șefa diplomației române.

Ea a detaliat că atacurile masive ale Rusiei asupra infrastructurii civile, asupra infrastructurii energetice, au impus o coordonare mai strânsă.

"România va continua să sprijine nu numai Ucraina, cât și Republica Moldova pentru gestionarea dificultăților din sectorul energetic", a afirmat Odobescu.

Totodată, a arătat că la reuniune a fost discutat subiectul izolării Federației Ruse prin sancțiuni.

"Am subliniat importanța adoptării de noi sancțiuni, inclusiv un nou regim împotriva acțiunilor destabilizatoare ale Moscovei. Și aici mă refer în special la acțiunile hibride la adresa Ucrainei, a Republicii Moldova, dar și asupra statelor membre. Este vizibilă în ultima perioadă această intensificare a acțiunilor hibride din partea Rusiei împotriva statelor din regiunea noastră", a afirmat Luminița Odobescu.

Ea a evocat contactul "permanent" cu oficialii din Ucraina.

"Avem un dialog constant, pe diverse teme de interes. Acest dialog există și la nivel înalt, la nivel sectorial, miniștrii Energiei, miniștrii Apărării discută. Este foarte important să avem o coordonare strânsă, pentru că sprijinul nostru pentru Ucraina este unul consistent", a arătat Luminița Odobescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:2,06 m/s
Sun
18
Mon
20
Tue
19
Wed
22
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău