Luminița Odobescu: România susține utilizarea activelor rusești înghețate și imobilizate pe teritoriul UE pentru reconstrucția Ucrainei

  • 30 August 2023 08:47
Luminița Odobescu: România susține utilizarea activelor rusești înghețate și imobilizate pe teritoriul UE pentru reconstrucția Ucrainei

Ministra de externe a României, Luminița Odobescu, a declarat că România susține soluția prin care activele rusești înghețate și imobilizare pe teritoriul UE vor fi folosite pentru reconstrucția Ucrainei după război. Precizările au fost făcute în cadrul unei declarații de presă susținute alături de omologul lituanian, Gabrielius Landsbergis, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.

„Am trecut în revistă măsurile vizând sancționarea și tragerea la răspundere a Rusiei. Am agreat relevanța sancțiunilor coordonate adoptate în cooperare cu aliații și partenerii noștri, cu accent pe consolidarea relației transatlantice și acțiunile inițiate împreună cu G7. Am evidențiat că, în cazul agresiunii ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, coordonarea trebuie să aibă loc pe trei paliere: al adoptării, al implementării și al contracarării eludării sancțiunilor. În acest sens, am salutat accentul puternic pus pe contracararea eludării sancțiunilor în cadrul celui de-al unsprezecelea pachet de sancțiuni. Am transmis că România susține identificarea unei soluții solide din punct de vedere juridic pentru a utiliza activele rusești înghețate și imobilizate pe teritoriul Uniunii Europene, în vederea reconstrucției Ucrainei”, a spus ea.

Luminița Odobescu a menționat că, în cadrul discuțiilor bilaterale, a fost reafirmat „sprijinul puternic” al celor două state pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. „Am reiterat sprijinul ferm și aplicat pentru integrarea europeană și aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei. Am concluzionat că susținerea comunității internaționale nu vine doar în sprijinul Ucrainei, ci apără principiile și normele ordinii internaționale bazate pe reguli", a arătat aceasta.

Odobescu a subliniat și necesitatea unui „răspuns adecvat și ferm la încercările de destabilizare” a Republicii Moldova. „Am evidențiat, totodată, că este necesară furnizarea unui răspuns adecvat și ferm la încercările de destabilizare a Republicii Moldova. De asemenea, am subliniat relevanța specială a consolidării rezilienței acestui stat, pe fondul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei, precum și al acțiunilor hibride, care vizează destabilizarea Republicii Moldova", a precizat aceasta.

Totodată, Luminița Odobescu a remarcat „evoluția încurajatoare” a schimburilor comerciale cu Lituania și a exprimat interesul României pentru dezvoltarea legăturilor în domeniile: energiei, securității ciberneticii, apărării, educației și culturii. Ea a mulțumit și pentru susținerea în vederea aderării la spațiul Schengen.

„Discuțiile de astăzi au reconfirmat conlucrarea strânsă pe care o avem pe marile dosare în plan european și pe faptul că avem poziții foarte apropiate care urmăresc consolidarea și susținerea construcției europene. Am abordat, totodată, cu omologul meu lituanian și obiectivul României privind finalizarea rapidă a procesului de aderare a României la spațiul Schengen, mulțumindu-i încă o dată pentru sprijinul ferm al Lituaniei în favoarea României", a mai afirmat Odobescu.

Ea a declarat că prezența ministrului Afacerilor Externe din Lituania, Gabrielius Landsbergis, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române este o dovadă a "relațiilor foarte apropiate", bazate pe interese și valori comune, pe o coordonare eficientă în cadrul UE, NATO și al unor formate regionale precum Inițiativa Celor Trei Mări și București 9.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău