Luminița Odobescu: România a fost făcute demersuri politico-diplomatice intense la cel mai înalt nivel pentru o decizie în favoarea deschiderii negocierilor de aderare a R. Moldova
-
08 Decembrie 2023 16:05
România rămâne angajată activ și are un rol important în facilitarea tranzitului de cereale ucrainene prin porturile românești de la Dunăre și de la Marea Neagră, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, după întâlnirea omologul său tunisian, Nabil Ammar.
Aflat în vizită oficială la București, șeful diplomației tunisiene a mulțumit țării noastre pentru trimiterea de cereale și pentru sprijinul în transferul cetățenilor tunisieni din Ucraina.
Odobescu a menționat, într-o declarație de presă comună cu ministrul tunisian, că discuțiile au vizat subiecte de interes regional, cu accent pe Ucraina și Republica Moldova, criza din Gaza și Israel, situația din Libia, precum și pe situația de securitate din regiunea Sahel.
"Regiunile din care fac parte țările noastre se confruntă cu provocări majore de securitate. Este important să reafirmăm sprijinul pentru ordinea internațională, pentru prevalența dreptului internațional și a dreptului internațional umanitar, respectul pentru Cartea Națiunilor Unite și rolul Consiliului de securitate al ONU în identificarea soluțiilor pașnice, soluțiilor politice la conflictele actuale", a transmis Luminița Odobescu.
Ea a menționat că România a acordat încă din prima zi de la declanșarea războiului un sprijin cuprinzător și multidimensional pentru Ucraina și pentru poporul ucrainean și va continua să o facă atât timp cât este nevoie. "România rămâne angajată activ și are un rol important în facilitarea tranzitului de cereale ucrainene prin porturile românești de la Dunăre și de la Marea Neagră", a afirmat Odobescu.
Ministrul român a menționat că a prezentat și implicațiile războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova, precum și eforturile României de a consolida securitatea, stabilitatea și reziliența Chișinăului.
"Ne aflăm cu o săptămână înainte de Consiliul European din 14 - 15 decembrie la care sperăm să se adopte o decizie politică pentru deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Este un obiectiv de primă importanță pentru România, pentru care au fost făcute demersuri politico-diplomatice intense la cel mai înalt nivel", a completat Luminița Odobescu.
Șeful diplomației tunisiene, Nabil Ammar, a mulțumit României pentru trimiterea de cereale și pentru sprijinul în transferul cetățenilor tunisieni din Ucraina, după declanșarea conflictului.
"Am mulțumit României pentru sprijinul în lupta împotriva COVID-ului. Cred că relația noastră este un exemplu excelent de solidaritate între popoare, de țări care lucrează pentru a întări pacea printr-o cooperare rodnică. Trebuie să revenim la aceste relații de bază între state", a evidențiat ministrul tunisian de Externe.