Luminița Odobescu pledează, la reuniunea miniștrilor de externe din UE, pentru un “calendar predictibil” al aderării Ucrainei și R. Moldova

  • 22 Ianuarie 15:11
Luminița Odobescu pledează, la reuniunea miniștrilor de externe din UE, pentru un “calendar predictibil” al aderării Ucrainei și R. Moldova

Ministrul afacerilor externe al României, Luminița Odobescu, a afirmat, luni, înainte de participarea la Consiliul Afaceri Externe (CAE), la Bruxelles, că statele Uniunii Europene trebuie să folosească “toate mijloacele” pentru a ajuta Ucraina aflată în război, în timp ce a pledat pentru un calendar predictibil al aderării Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„În acest moment crucial este important să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a continua să sprijinim Ucraina”, a spus șefa diplomației române, citată de Agerpres, înainte de prima reuniune a miniștrilor de externe din UE din acest an.

Ea a arătat că “Ucraina trebuie să rămână o prioritate pe agenda Uniunii Europene”.

“Trebuie să implementăm rapid etape foarte importante, pentru un sprijin predictibil acordat Ucrainei, anume să stabilim fondul de sprijin pentru Ucraina, să deblocăm tranșa din Instrumentul european pentru pace, să ajungem la un acord politic la Consiliul European de săptămâna viitoare în ceea ce privește Mecanismul pentru Ucraina și să avem un calendar predictibil al aderării pentru Ucraina și Republica Moldova”, a completat ministrul.

Luminița Odobescu a spus că “este important să consolidăm comunicarea strategică a statelor UE, să contracarăm narativele ruse și să continuăm presiunile asupra Rusiei”.

“Acesta este motivul pentru care România susține un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei”, a afirmat ministrul român.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău